Tétova ínyenc

Tormás leves-erdélyi szász étel

dscf4070  
Ezt a levest anyósomtól tanultam, ő pedig az ő anyósától. Szentpáli leves néven vonult be a családi memória tárba, igazi székely ételként tartottunk számon. Nagy volt a meglepetés, amikor Kövi Pál szenzációs Erdélyi lakoma című szakácskönyvében Szász tormaleves néven rábukkantam. A Homoród mentén összeér a székely és a szász hagyomány szála.  Érdekes volt tetten érni, hogy ahogy a kultúrában, a gasztronómiában sincsenek éles határok.
 
dscf4060  

dscf4057
Hozzávalók: fél kg csontos hús(disznó, marha)
                   3 murok
                   2 petrezselyem
                   kisebb zeller
                   2 torma
                   1 fej hagyma
                   1 dl tejföl
                   2 kanál liszt/rizsliszt
                   só
                   ecet
                   zellerzöld/petrezselyemzöld
                   rizs (elhagyható)

dscf4066

Elkészítés
 1. A húst megfőzöm a sós vízben. Ha megfőtt, levét leszűröm. Ebben a lében főzöm meg a hasábokra vágott zöldséget és az apró kockára vágott hagymát.
2. A húst leszedem a csontról, ízlés szerint darabolom és visszateszem a levesbe. 
3. A tormát megpucolom és lereszelem. Az egyik tormát a liszttel megfonnyasztom, kevés levest, majd tejfölt adok hozzá. A levesbe öntöm és felforralom. A zöldfűszerrel ízesítem.
4. Az asztalnál még mindenki annyi tormát ad hozzá, amennyire pikánsan szereti.
 Ősszel és télen egyaránt finom, testet-lelket melengető leves.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!