Tétova ínyenc

Erdélyi tejfölös-szilvás lepény

 

DSCF1536

Hagyományos tejfölös-szilvás lepényre vágytam, ezért felütöttem Kövi Pál rongyosra olvasott Erdélyi lakoma című könyvét. “Meggyes szászlepény” néven találtam hasonlót, el is készítettem, felezve az adagot. Azonban a tej mennyisége így is rengetegnek bizonyult, így lisztet kellett még hozzáadnom. A végeredmény jó lett, csak egy nagy tepsi lepény mellett még 6 kifli is lett a tésztából és a végén már magam sem tudtam mennyi az annyi. Ezért hamarosan újra megsütöttem (érdekes, senki sem panaszkodott az egyhangú kosztra), pontosabban figyelve az arányokra. Az én változatomban a tojások csak simán (nem habbá verve) kerültek az öntetbe, amelybe fahéjat is kevertem bőségesen. 

Dédelgető illatok, ízek – szépanyáink generációkon átívelő ajándékai.

 

DSCF1528

Hozzávalók

A kelt tésztához: 3 1/2 bögre liszt

                           2, 5 dkg élesztő

                           2, 5 dl tej

                           1 mk só

                           1 ek cukor

                           1 dl olvasztott vaj

                           1 tojás

A tetejére: 60-70 dkg szilva

                  3 tojás

                  4 dl tejföl

                  1 kk fahéj

                  1/2 bögre cukor

DSCF1546

Elkészítés: A tej felét meglangyosítom, beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A  többi hozzávalóval együtt kissé keményebb tésztát gyúrok. Meleg helyre teszem és duplájára kelesztem.

A szilvákat félbe vágom, kimagozom. 

Az öntet hozzávalóit egyneművé kavarom. 

DSCF1533

Bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Előveszem a legnagyobb tepsit, ami befér a sütőbe. Egy sütőpapíron kinyújtom a tésztát. Belehelyezem papírostól a tepsibe. 

A tetejét kirakom a felezett szilvákkal és rálocsolom a fahéjas öntetet. 40-45 perc alatt készre sütöm.

 

 

DSCF1540

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!