Tétova ínyenc

Mogyoró macaron meggyes töltelékkel

DSCF0161

Majdnem lekéstem a nemzetközi macaron napot. Pedig gondoltam két legyet ütök egy csapásra és egyúttal a tavaszt is felköszöntöm. A macaronok időben kész voltak, csak blogírásra nem jutott időm. Miért is gondolom, hogy egy elutazós hétvégébe ez is belefér?!

DSCF0118

Egyszer már leírtam, hogy a macaronok milyen hisztérikák. A projekt sose megy le izgalmak nélkül, pedig sokféle megoldásra vevő vagyok (lehet, ez a baj). Most például nem kaptam mandulalisztet. És hántolt mandulát se. De volt mogyoró, gondoltam jó kell legyen az is. Így is lett. Leszámítva, hogy megint rusztikusra sikerültek-az itthoni darálás soha nem olyan, mint az ipari.

DSCF0122

A tölteléken fantáziáltam éppen, amikor eképpen biztatott a család:

– Aztán nehogy nagyon édes legyen…

Vettem a lapot és csípőből válaszoltam:

-Jaj, dehogy, málnás tölteléke lesz!

A málnáról, mire kiolvadt, kiderült, hogy meggy. Na, nem baj, az is savanyú. És haladtam tovább.

DSCF0123

Múltkor vettem szilikonos macaron sütőlapokat. Ezúttal kipróbáltam normál sütőpapíron és ezen a csilivili rózsaszín szilikoncsodán. Nem is kell mondanom, hogy a szilikonosok közül egy se sikerült. De ez se szegte kedvemet, mert a többi viszont jó lett és a behemót szörnyecskéket is megette valaki.

DSCF0125

Ami nem is csoda, hiszen finomak lettek. Ez a mogyorós változat legalább annyira finom, mint a mandulás. Talán picit karakteresebb az ízük mogyoróval.

DSCF0136

Hozzávalók (Pierre Hermé receptje alapján): 15 dkg török mogyoró ledarálva

                                                                         15 dkg porcukor

                                                                         5, 5 dkg tojásfehérje

                                                                         15 dkg porcukor

                                                                         3,5 dkg víz

                                                                         5, 5 dkg tojásfehérje

                                                                         ételfesték

A krémhez: 25 dkg mascarpone

                    3-4 ek joghurt

                    3 ek vaníliás porcukor

                    10-5 dkg meggy

DSCF0146

Elkészítés: A mogyorót ledaráltam, átszitáltam (hanyagul, ez látszik is a végeredményen). Összekavartam a porcukorral és 5, 5 dkg tojásfehérjével. Pár csepp piros ételfestéket is adtam hozzá.

Egy kis edényben a cukrot és a vizet elkezdtem forralni. Addig hagytam gyöngyözni, amíg 118 fokos nem lett (húshőmérővel mértem, mert csak az van egyelőre).

Közben elkezdtem felverni a maradék tojásfehérjét. Itt már nem bántam volna, ha négy kezem van. Mikor a hab félig felverődött kis adagokban elkezdtem hozzácsurgatni a cukorszirupot. Addig kavartam, míg a cukorszirup mind elfogyott és a massza kb. szobahőmérsékletűre hűlt.

A fehérjehabot több adagban a mandulás masszához adtam, egyneművé kavartam. A masszát habzsákba töltöttem és sütőpapíros tepsire kis köröket nyomtam. (Érdemes előre megrajzolni a köröcskéket a pontosság kedvéért. Én most nem tettem, de meg is bántam). A sütőlapot az asztalhoz ütögetem, hogy az esetleges buborékok távozzanak.

A félkész macaronokat fél óráig pihentetem, majd 150 fokon kb.10 perc alatt készre sütöm.

A krémhez a mascarponét a cukorral és a joghurttal kikavarom. A meggyet lecsöpögtetem és apróra vágom. A macaronokat a fehér krémmel megkenem, meggy darabkákat helyezek rájuk, majd a másik féllel összeragasztom.

 

DSCF0157

Macaron bajnok nem lesz belőlem, de évente egyszer-kétszer elszórakoztatom magam. 🙂

DSCF0159

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tétova ínyenc says:

    Köszönöm, Edit! Hozom majd hamarosan! (Csak most vettem észre a hsz-t, bocsi).

  2. Sütő Edith says:

    Jaj, de szépek lettek, és szépek a képek is. A humoros stílusod pedig már csak hab a tortán. Akarom mondani: savanykás krém a macaronban! 🙂
    Nagyon várom majd őket. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!