Tétova ínyenc

Pugliai paradicsomos tészta – „grano arso” tésztából

DSCF9589

Puglia Olaszország éléskamrája, itt terem a jóféle durumbúza, a tartományban annyi olajfa van, hogy minden olasznak jutna egy, és napérlelte paradicsomban sem szenvednek hiányt. A régió mégis inkább a szegényesebb konyhájáról híres, bár, szerintem éppen felfele ível mind a régió, mind pedig a pugliai konyha megítélése. 

A „cucina povera” (szegények konyhája) tipikus étele az ún. égett búzából (grano arso) készült tészta. Hajdanán a tarlóégetés után megmaradt kevéske búzát a parasztok megtarthatták maguknak, innen az elnevezés. A szegénység és a paraszti leleményesség ötvöződik tehát a kissé füstös ízű tésztában.

Ma már nyilván gyári módszerekkel állítják elő a grano arso tésztákat, amelyekhez a legegyszerűbb hozzávalók illenek.

Én most, az utazásunk után nosztalgiából sokféle paradicsommal, fokhagymával, bazsalikommal készítettem. Igazából cacioricotta sajt dukált volna hozzá, de talán nem szentségtörés, ha ennek hiányában parmezánt használtam.

puglia 2

Mindenhol várnak receptek rám


puglia 1

Paradicsomok és óriás fokhagymák Alberobellóban, egy trullóház kis udvarán

 

DSCF9583

Hozzávalók: 35-40 dkg grano arso tészta

                     5-6 db. különféle, érett paradicsom

                     4 gerezd fokhagyma

                     olívaolaj

                     bazsalikom

                     chili

                     só, bors

DSCF9580

Elkészítés

1. A tészta főzővizét forrni teszem. Ha forr, beleteszem a tésztát és al dente keménységűre főzöm.

2. A paradicsomokat, fokhagymát és a chilit  vékonyan felszeletelem. 

3. Az olajon először megfuttatom a fokhagymát, majd ráteszem a paradicsomszeleteket. Pár percig kavargatom, sózom, borsozom, majd a chilit is rászórom.

4. A kifőtt tésztát a paradicsomos mártáshoz kavarom. Bazsalikommal megszórva tálalom.

DSCF9578 DSCF9577

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!