Tétova ínyenc

Mézeskalács emberkék mandulával

dscf4398

mézeskalács receptemhez lassan 20 éve ragaszkodom. Nem is értem én a kemény mézes problémát, hiszen van recept, ami eleve puha és az is marad.

A recept most sem változott, csak most olyan méziket gyártottam, akik mandulát ölelnek. Volt ez az ötlet mackóval, nagyon tetszett, csak nem volt mackó kiszúróm. 

Egy részük ajándékba megy az iskolába, a „gyermekeimnek”. Bízom benne, hogy ők nem olvassák a blogom.

dscf4401 dscf4405 dscf4410

Hozzávalók: 50 dkg liszt
                      20 dkg méz
                     17 dkg porcukor
                     25 dkg Rama margarin
                     1 evőkanál házi vaníliás cukor
                     1 csapott evőkanál sütőpor
                     1 evőkanál fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg)
                     1 tojás
                     1 tojássárga

A díszítéshez: 1 tojásfehérje
                        25 dkg porcukor
                        vagy kész cukormázpor (Dr. Oetker)

+ 10 dkg mandula

dscf4418

dscf4390 dscf4394

Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom és min. 3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe teszem. 
2. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát kissé lisztezett felületen kinyújtom és mézeskalács emberke formákkal kivágom.
3. Mandulát teszek minden emberke hasára (a nagyobbakra akár többet is), a kezüket behajtom.
4. FONTOS! A tészta nagyon lágy, ezért hidegen kell dolgozni vele. Úgy tűnik, hogy liszt kell még hozzá, de nem (attól lesz kemény, azt hiszem). Érdemes két sütőpapír, vagy átlátszó fólia közt kinyújtani, de mindig csak kis adagot egyszerre.
5. Sütőpapíros tepsibe rakom és néhány perc alatt megsütöm. 
 
6. A cukormázat elkészítem. A tojásfehérjét addig kavarom, amíg hófehér massza lesz belőle. Egy erős zacskóba teszem, amelynek a sarkából egy nagyon picit kivágok. Tetszés szerint díszítem. Pár óráig száradnia kell a máznak. 
7. A díszítés napokkal a sütés után is kivitelezhető, így egy napra kevesebb munka jut.

dscf4395

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!