Tétova ínyenc

Kakukkfüves kacsacombok gesztenyés gyümölcságyon

dscf2708

Ha ünnepre készülök, mindig egyensúlyozom a hagyományos és a különleges között (ja, máskor is). 

Most kompromisszumot kötöttem: a hús hagyományos, azonban nincs túl sok tennivaló vele. A köret azonban különlegesebb, picit munkásabb, ha otthon főzzük a gesztenyét hozzá. Ezt viszont napokkal előtte is megtehetjük (aki hozzáfér, használhat fagyasztott gesztenyét).

A gyümölcsök is tetszés szerint választhatók, szilva helyett mehet aszalt szilva például.

Nyugodt, derűs készülődést mindenkinek! A finom étel fontos. De nem a legfontosabb!

 

A recept megjelent az Erdélyi Konyha decemberi számában.

dscf2678-masolata

dscf2692-masolata 

Hozzávalók: 4 kacsacomb

                     só, bors

                     4-6 ág kakukkfű

                     3 babérlevél

                     5 gerezd fokhagyma

                     2 dl száraz fehérbor

                     3 ek zsír/kacsazsír/libazsír

A gesztenyés gyümölcsökhöz: 60 dkg gesztenye

                                                  3 birsalma

                                                  3 körte

                                                  ½ kg szilva/ 30 dkg aszalt szilva

                                                  2 ek méz

                                                  1 fahéjrúd

                                                  4 csillagánizs

                                                  7 db szegfűszeg

                                                  2 cm gyömbér

                                                  1 citrom leve

                                                  1 dl fehérbor

dscf2682-masolata dscf2679-masolata

dscf2684-masolata

 

Elkészítés

  1. A gesztenyéket megmosom, bevagdosom és bő vízben puhára főzöm. Hagyom kihűlni, majd meghámozom.
  2. Közben a kacsacombokat sózom, borsozom és forró zsiradékban mindkét oldalukat átsütöm. Átrakom egy tűzálló edénybe, köréjük rakom a fokhagyma gerezdeket, kakukkfüvet, babérlevelet. Ráöntöm a zsiradékot, a bort és lefedve 170 fokos sütőbe teszem.
  3. A birsalmát és a körtét meghámozom, citromlébe forgatom. A szilvát kimagozom. A birsalmát cikkekre, a körtét kettőbe vágom. A birsalmát és a gesztenyét tűzálló edénybe teszem. Közé rakom a fűszereket, rálocsolom a bort és a mézet.
  4. Ha a hús elkészült, fedő nélkül mindkét oldalát pirosra sütöm. Eközben a gyümölcsöket is beteszem a sütőbe. Ha birsalma megpuhult, mellé teszem a körtét és a szilvát, így nagyjából egyszerre készülnek el a gyümölcsök és a hús.
  5. A kacsacombokat a gyümölcságyon tálalom.

dscf2699-masolata

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!