Tétova ínyenc

Köleskoch

dscf2606

A kölesfelfújt nálam ugyanúgy készül, mint a rizskoch. Az eredmény is hasonló, és bár az előbbi picit morzsálódósabb, nálunk volt, aki észre sem vette, hogy nem rizskochot eszik.

A köles reformélelmiszerként újra divatba jött, hiszen kiváló növényi fehérjeforrás és még gluténmentes is. Én azért szeretem, mert akárcsak a legtöbb gabona, semleges ízű, így tulajdonképpen bármivé átváltozik a konyhában.

dscf2588 dscf2594

Hozzávalók: 15 dkg köles

                     0,5 l tej/ növényi tej

                     1 dl víz

                     3 tojás

                     csipetnyi só

                     2 ek vaníliás cukor

                     1 citrom héja

Az edény kikenéséhez: pici vaj + zsemlemorzsa

dscf2598

Elkészítés

1. A kölest a vízzel főni teszem. A tejet felforrósítom. Ha a vizet felszívta, forró tejjel pótolom és folyamatosan kavargatom.

2. Ha megfőtt a köles, belekavarom a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Hagyom kihűlni.

3. A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verem. A tojássárgákat elkavarom a tejes kölessel. Óvatosan belekavarom a habot is, vigyázva, hogy ne nagyon törjön össze.

4. Egy sütőedényt kivajazok és megszórom a zsemlemorzsával. Beleöntöm a habos kölest és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm.

5. Ha langyosra hűlt, tetszés szerinti lekvárral tálalom. Szépen szeletelhető.

dscf2599

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!