Tétova ínyenc

Zsurek-lengyel húsvéti leves

A lengyelek közkedvelt húsvéti levese igazi ínyencség. Közel áll a mi ízvilágunkhoz: a füstölt sonka leve és a kemény tojás nálunk is fontos szerepet játszik. Két dolog azért mégis szokatlan ebben az ételben: a házilag erjesztett rozskovász (zur), a másik pedig a lengyelek fehér kolbásza, a kielbasa. Érdemes a szót is ízlelgetni…már majdnem kolbász, csak a paprika hiányzik. 

Nagyobb bevásárló központokban általában kapható fehér kolbász. Nekem olyan szerencsém volt, hogy anyósomék éppen kolbászt töltöttek, semmibe se került, hogy nekem is készüljön egy szál fehér.

A rozskovász itthon készült, három nap alatt megerjedt, jó savanyú szaga lett, de pont ez adja ennek a levesnek a jellegzetes ízét. 

Hagyományosan nagyszombaton fogyasztják, addig még pont elkészül.

A recept megjelent az Erdélyi Konyha Magazin húsvéti számában.

Hozzávalók

A rozskovászhoz: 10 dkg rozsliszt

                                4 dl víz

                                2 szelet rozs kenyér (héj)

                                3 gerezd fokhagyma

                                 3 babérlevél

Továbbá: 2 l füstölt lé

                 1 hagyma

                 1 szál fehér kolbász

                4 krumpli,

                4 tojás

               1 dl tejföl

               só, bors

                petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. Kb. 3 nappal előbb elkészítjük a rozskovászt (zur-t). Egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük a rozslisztet, fokhagymát, kenyérhéjat, babérlevelet. Felöntjük felforralt, forró  vízzel. Egy textil szalvétával letakarjuk. Naponta egy fakanállal átkavarjuk. Jellegzetes, savanyú szaga és íze lesz.

      2. A leveshez a kolbászt külön megfőzzük. A füstölt levet felforraljuk. Beletesszük az apróra vágott hagymát és a        kockára vágott krumplit.

      3. A tojásokat keményre főzzük. A leveshez adjuk a leszűrt rozskovászt és a karikákra vágott, főtt kolbászt. A tejfölt elkavarjuk egy kevés forró lével, ezzel öntjük fel a levest.

     4. Petrezselyemzölddel, félbe vágott kemény tojással tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!