Tétova ínyenc

Spárga hollandi mártással, főtt sonkával, hordóburgonyával

Egy német klasszikust készítettem tavaly, akkor nem került fel a blogra. Idén még nem jutottam hozzá spárgához (hétvégére várom a háromszéki szállítmányt), de már alig várom, hogy újra elkészíthessem. Fejedelmi étel, pedig csupán a hollandi mártás macerásabb egy kicsit. A többi hozzávalót csak vízben meg kell főzni, persze külön-külön. 

Spárgaszezon tehát on, reményeim szerint májusban hetente lesz spárgás recept a blogon.

Hozzávalók

A főtt spárgához: 2 kötés fehér spárga

                                1 citrom

                                só

A főtt sonkához: 60 dkg füstölt sonka

                               2 babérlevél

                               7 szem bors

                                5 szem szegfűbors

                                5 gerezd fokhagyma

A hordóburgonyához: 50 dkg kisebb krumpli

                                         só

A hollandi mártáshoz: 3 tojás sárgája

                                           15 dkg vaj

                                            só

                                           1 ek ecet

                                           2 ek víz

                                           fehérbors

+ egy csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. A sonkát a fűszerekkel és a fokhagymával bő vízben főni teszem. Ha megfőtt, kiemelem a főzővízből és hagyom kissé lecsöpögni, megszikkadni. Langyosan szeletelem. 
  2. A krumplit héjastól megfőzöm a sós vízben. Langyosan meghámozom, a végeit levágom és kissé megfaragom úgy, hogy “hordó” formája legyen.
  3. A spárgát meghámozom, fás részeit levágom. Sós, citromleves vízben roppanósra főzöm. Leszűröm.
  4. A hollandi mártáshoz a vajat megolvasztom. A tojások sárgáját az ecettel és a vízzel elkavarom. Az edényt gőz fölé teszem és addig kavargatom, míg a mártás besűrűsödik. Utána cseppenként (mint a majonézhez az olajat) hozzákavarom a vajat. Sózom, fehérborssal ízesítem. Gőz fölött, melegben tartom.
  5. A spárgát, a sonkaszeleteket és a krumplit elrendezem a tányéron. A spárgát kevés hollandi mártással meglocsolom, petrezselyemzölddel megszórom. A többi mártást külön tálalom.

Tipp: a spárga és a sonka főzőleve kitűnő leves alapanyag. Ha nem használjuk fel azonnal, le is lehet fagyasztani.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!