Tétova ínyenc

Szász meggyes lepény

Kövi Pál Erdélyi lakoma című zseniális szakácskönyvéből már sokszor sütöttem-főztem. Például ezt az erdélyi szilvás lepényt, amelyet a szász meggyes lepény receptje alapján készítettem. Most jött el az ideje, hogy meggyel is kipróbáljam. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla: igazi békebeli, nagymamás sütemény, amely, mit a lepények általában, langyosan a legfinomabb!

Nagy sikere volt a lepénynek, ezt abból is gondolom, hogy este a fiam filmnézéshez nyolc szeletet készített be magának. Csodálkozó arcomat látva, megnyugtatott, hogy mind el fog fogyni. Úgy is lett! Innen is üdvözlöm a kamaszok anyagcseréjét!

Egy biztos, ez a süti nálunk nem múló szeszély, a kedvencek közé mentem és remélem én is átadom majd az utókornak, ahogy nekem is átadták-egy könyv lapjain.

Hozzávalók

A kelt tésztához: 35 dkg finomliszt

                               15 dkg tönkölybúza liszt

                               2, 5 dkg friss élesztő

                               2, 5 dl tej

                               1 mk só

                               1 ek cukor

                               1 dl olvasztott vaj

                               1 tojás

A tetejére: 60-70 dkg meggy

                    3 tojás

                    4 dl tejföl

                    1 vaníliarúd

                    15 dkg cukor

+ a szóráshoz porcukor

 

Elkészítés

  1. A tej felét meglangyosítom, beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A  többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrok, amelyet kb 10 percig dagasztok. Meleg helyre teszem és duplájára kelesztem.
  2. Közben a meggyet kimagozom és lecsöpögtetem. Bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Előveszem a legnagyobb tepsit, ami befér a sütőbe.
  3. Egy sütőpapíron kb. fél cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Belehelyezem papírostól a tepsibe. 
  4. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből a cukor felével kemény habot verek. A sárgáját kikavarom a többi cukorral, tejföllel, vanília magjaival. Végül a tojások habját is belekavarom.
  5. A kelt tésztán egyenletesen elosztom a meggyet. Leöntöm a tojásos keverékkel és 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm.
  6. Porcukorral megszórom. Langyosan tálalom.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm! Talán picit hosszadalmasabb elkészíteni, de nem bonyolult.

  2. Magdaléna Tökölyi says:

    Gyönyörű fotók! A recept túl komplikált, mégsem ezt fogom elkészíteni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!