Tétova ínyenc

Breton hajdinalisztes palacsinta

 

Bretagne-ban Galettes de Blé Noir-nak, vagy szaracén galette-nek is nevezik, a hajdinaliszt másik neve után. Ősi, régi étel, talán még abból az időből, amikor a búzaliszt nem volt ennyire elterjedt. Franciaországnak ezen a vidékén úton-útfélen sütik ezeket a hatalmas és laktató palacsintákat. A napokban arra jártunk, mégsem volt egyszerű megkóstolni, mert ebédidőben általában bezártak a vendéglők, helyi szokás szerint.

Azért kitartottunk és kb. a tizedik Créperie-ben végül szerencsével jártunk. Már nem akartam hinni a fülemnek, a pincérlány nevetett is rajtam, hogy mit csodálkozom azon, hogy egy palacsintázóban van palacsinta…

Én utazás előtt már elkészítettem a saját változatomat, ami messze nem lett olyan sötét, mint az eredeti. Valószínű, hogy hajdinaliszt és hajdinaliszt közt is van különbség és a vas palacsintasütő – amiben hagyományosan sütik – is közrejátszhat ebben. Meg az a pár száz év tapasztalat. De sebaj! Ez a palacsinta ebben a változatban is nagyon finom és nem utolsó sorban egy glutén mentes alternatíva azoknak, akiknek diétát kell tartaniuk.

Hozzávalók: 30 dkg hajdina liszt

                            1 kávéskanál só

                            2 tojás

                            1,5 dkg vaj

                            2 dl tej

                            4-5 dl (ásvány)víz

A töltelékhez (palacsintánként): 2 dkg főtt sonka

                                                           2 dkg sajt

                                                           1 tojás (kevés olaj)

A sütéshez: 5 dkg vaj.

Galettes de Blé Noir Bretagne-ból

Elkészítés

  1. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tojást és fokozatosan a folyadékokat. Legalább egy óráig állni hagyjuk.
  2. A sonkát darabokra tépkedjük, a sajtot lereszeljük. Személyenként egy tükörtojást sütünk.
  3. A serpenyőt olvasztott vajjal kikenjük (minden palacsinta sütése előtt), majd a szokásos módon elkezdjük sütni a palacsintát. Mikor megfordítjuk, a palacsinta közepére teszünk egy kevés sonkát és sajtot.
  4. A palacsinták széleit felhajtjuk úgy, hogy végül négyzet alakot kapjunk. Ráhelyezzük a tükörtojást és salátával tálaljuk.

Tipp 1: A hajdinaliszt egy részét búzalisztre is cserélhetjük.

Tipp 2: A tojásokat a sonkával és a sajttal együtt a megfordított palacsintán is megsüthetjük.

Megkóstoltuk az igazi galette sarrasin-t

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!