Tétova ínyenc

Levendulás őszibarack dzsem

A blog 600. receptje ez a különleges dzsem. 600 receptet nem tudnék észben tartani, ezért a blog egyfajta szívemnek kedves “külső memóriaként” is működik számomra.

Ilyen dzsemet két éve főztem először. Nagyon ízlett, csak éppen nyaralni indultunk, a receptet pedig nem jegyeztem le a csomagolás hevében.

Kb. két hete levendula illatú napjaim voltak. Melinda barátnőm hozott egy nagy csokor friss levendulát a kertjéből. Aztán a lányokkal levendula fesztiválon voltunk Csekefalván (igen, ilyen is van már Székelyföldön, és milyen szuper), majd elkészült ez a lekvár is. 

Gyönyörű színe lett,  és az az illat a konyhában…Mintha egy parfüm lepárlóban lettem volna!

Mivel a levendulának nagyon domináns az illata, nem érdemes túl sokat használni belőle. 

Én ilyen dzsemekből nem szoktam sokat főzni. Elég egy kevés is, hogy zord teleken eszünkbe juttassa a forró nyarat. 

Csinos üvegben, szépen felcímkézve kiváló gasztro ajándék!

Hozzávalók: 1,5 kg őszibarack

                       30 dkg cukor

                       1 citrom leve

                       1-2 evőkanál levendula virág

Elkészítés

  1. Az őszibarackokat megmossuk, magjukat kiszedjük, a gyümölcshúst nagyobb kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a levendulavirágot és a citromlevet.
  2. Egy nagyobb edényben, nagy lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
  3. Sterilizált üvegbe rakjuk, fejre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!