Tétova ínyenc

Füstölt makrélás saláta egressel

Én itt most kijelentem, hogy nekem ez az év salátája. Soha eszembe nem jutott volna ezt a két alapanyagot összekombinálni, ez az angolok ötlete volt, és ékes cáfolata annak, hogy az angol konyha unalmas lenne.

Az egres számomra semleges gyümölcs volt, évek teltek el, hogy nem is ettem és észre sem vettem. Pedig érett bogyói sok íztitkot rejtenek és szerintem vetekednek a maracujáéval. S ha nem figyelünk, lassan feledésbe merül, mint a faeper…

A saláta több szempontból is kedvencem lett. Először is: nem gyakran szerepel a sült (új)krumpli salátában, alapanyagként. A füstölt makrélával és a magos mustármártással ez már így önmagában is komplett ebéd lehetne. De ami igazán különlegessé teszi, az a most érő kerti zöldek: a cukkini, a zöldbab, hogy a (kertből leszedett és aztán) kifelejtett spenótról ne is beszéljek! S mindezt megkoronázza az egres (az utolsó, érett szemek a bokrokról), amely egyszerre mézédes és fanyar és a hetedik mennyországba viszi ezt a falusi salátát.

Hogy miért nevezem falusinak? Mert itt termett minden a szüleim kertjében, saját kezünkkel “szüreteltük”. Na jó, a makrélát nem a kerti tóból fogtuk!

Hozzávalók: 20 dkg füstölt makréla

                       40 dkg (apróbb) újkrumpli

                       15 dkg (zöld hüvelyű) zöldbab

                       1 kis cukkini

                      25 dkg egres

                      10 dkg zsenge spenót- én kifelejtettem

                      só, bors

                       kb. 1 dl olaj

 Az öntethez: 2 ek magos, csípős mustár

                         kb. 1/2 dl olaj

                         fél citrom leve

                         1 kk cukor

 

Elkészítés

  1. Az újkrumplit alaposan megmosom és felteszem főni. Csak félig kell megfőnie, mert még sülni is fog.
  2. A zöldbabot blansírozom, vagyis néhány percig főzöm, majd jeges vízben lehűtöm.
  3. A leszűrt krumplit forró olajba teszem és krumplinyomóval kissé kilapítom. Ha egyik fele megsült, hozzádobom a karikákra vágott cukkinit, majd a végén a zöldbabot és a darabokra tépkedett makrélát. sózom, borsozom.
  4. Az öntethez a mustárt kikavarom a citromlével és a cukorral, majd cseppenként (mint a majonéznél) hozzákavarom az olajat.
  5. Összeállítom a salátát: a langyos hozzávalókhoz adom az egrest és a spenótot, meglocsolom a mustáros öntettel és megszórom kaporral.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!