Tétova ínyenc

Sertésszűz barackkal és sárgarépával

Megkérdeztem néhány ismerőseimet, hogy milyen barackos ételek jutnak eszükbe. Legtöbben a baracklekvárt, a barackos gombócot és valamilyen barackos sütit említették. Na jó, volt akinek a barackpálinka ugrott be elsőre. Pedig rengeteg módon felhasználhatjuk a nyár mézédes kincsét. Annál is inkább, mert rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Úgy tartják, hogy az Ázsiában élő hunza népcsoport (akiket Attila leszármazottainak tartanak) a kajszinak köszönheti hosszú életét. Együnk tehát minél több barackot, sajttal, hússal, süteményben, vagy csak önmagában. Még a bőrünk is meghálálja!

A recept megjelent az Erdélyi Konyha magazin júliusi számában.

Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz,

                            só, bors

                            2-3 evőkanál disznózsír

                           4 gerezd fokhagyma

                           4 szál friss oregánó

                           40 dkg zsenge sárgarépa

                           1/2 kg kemény kajszibarack

Elkészítés

  1. A sertészüzet sózzuk, borsozzuk és forró zsiradékon minden oldalát átsütjük. Áttesszük egy tűzálló tálba.
  2. A sárgarépát megpucoljuk, a nagyobb darabokat hosszában elvágjuk. A répát a hús mellé tesszük. Közé rakjuk a fokhagyma gerezdeket és az oregánót.
  3. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a répa egy kissé megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a félbevágott kajszibarackokat és kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  4. A húst néhány percig pihentetjük, majd felszeleteljük és a kajszibarackos-répás körettel tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!