Tétova ínyenc

Habos ribizlis sütemény

Világbajnok ribizlis sütemény ez. Omlós tésztaalapon savanykás krémmé sülő gyümölcs, rajta a ropogós, habcsókszerű hab, maga a sütimennyország!

A mostanában divatos pavlovához tudnám hasonlítani, csakhogy ez egy régi, klasszikus sütemény. Gyerekkoromból emlékszem rá, ribizli szezonban ez volt az alapsütemény.  A mi családunkban valamiért nem sütötték, ezért ha valahol ezzel kínáltak gyerekként, mindig felcsillant a szemem. Aztán anyósom receptes füzetében rátaláltam a receptre, kicsit módosítottam rajta, de többet már nem fogok. Ez így tökéletes.

Ahogy feltettem a süti képét a blog fb oldalára, azonnal jöttek a kérések, így van, aki már előbb megkapta a receptet. 

M. barátnőm vegyes, fagyasztott erdei gyümölccsel készítette, azt mondja, ez lett az egyik kedvenc sütije. 

Szerintem érdemes mentalevéllel szervírozni, a ribizli és a menta együtt már-már addiktív!

Hozzávalók: 3 tojás (sárgája),

                            10 dkg vaj,

                           csipet só,

                           1 citrom reszelt héja

                           15 dkg cukor

                          25 dkg liszt

                          2 tk sütőpor

A tetejére: 2 ek gríz (búzadara)

                    40 dkg ribizli (leszemelve)

Hab: a tojások fehérje

          20 dkg cukor 

Díszítéshez: fürtös ribizli

                       mentalevél

Elkészítés

  1.  A tészta hozzávalóit elkavarom, majd összegyúrom. Sütőpapíron kinyújtom, papí
  2. rostól tepsibe teszem és 180 fokon kb. 10-15 percig elősütöm.
  3. A fehérjékből a cukorral kemény habot verek. A félig sült tésztára szórom a grízt, rárakom a leszemezett ribizlit, majd rákenem a habot.
  4. Úgy is lehet, hogy a habba óvatosan belekeverem a ribizli szemeket-vigyázva, hogy ne törjenek össze.
  5. A hőfokot visszaveszem 150 fokra és kb. 20 percig sütöm/szárítom, amíg a hab megkeményedik.
  6. Ha kihűlt, felszeletelem, ribizli fürtökkel és menta levéllel díszítem.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!