Tétova ínyenc

Cukkinis frittata cukkinivirággal

Kertészkedő ismerőseim július folyamán sokszor kérdezik, hogy mit lehet kezdeni a tetemes mennyiségű cukkini terméssel. Több tippem is van: érdemes egész pici méretben leszedni, így sokkal finomabb. Ehhez azonban naponta többször is le kell csekkolni a bokrokat, különben óriásivá képesek nőni a sötétzöld hurkák.

Másik tippem, hogy szedjünk és együnk cukkinivirágot. Szedhetnénk persze csupán hím virágokat, de ezzel nem befolyásolnánk a termést. A női virágok leszedésével azonban csökkenthető a mennyiség. Persze, ha ez a cél.

Harmadik tippem, hogy ajándékozzuk el a fölösleget. Szerintem leggyakrabban ez történik.

És persze fogyasszuk minél változatosabb formában ezt az egészséges, kalóriaszegény zöldséget. Hiszen most a legfinomabb!

A frittata ötlete onnan jött, hogy megtaláltam nagyszüleim kiszuperált öntöttvas serpenyőjét. A sokat megért edényt legszívesebben kifaggatnám, milyen ételek készültek benne  női őseim kezei alatt!

Hozzávalók: 1 karcsú cukkini

                            5-6 cukkinivirág

                            6 tojás

                            1 kis hagyma

                            2 dkg parmezán

                           só, bors

                           2 ek olívaolaj

                           fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. A sütőt bekapcsolom 200 fokra. A hagymát megpucolom és apróra vágom. Az olajon megfonnyasztom. Fontos, hogy a használt serpenyő nyele bírja a hőt, mert bekerül majd a sütőbe.
  2. A cukkinit vékony karikákra vágom és a hagymás serpenyőbe teszem. Sózom, borsozom, kavargatom. Ha félig megpuhult, hozzáadom a cukkini virágokat. Csak addig kavarom, amíg összeesnek.
  3. A tojásokat felverem, a parmezánt lereszelem és a tojásokhoz adom, sózom, borsozom. Ráöntöm a cukkinis alapra és addig sütöm, míg az alja megszilárdul.
  4. A serpenyőt beteszem a sütőbe és néhány perc alatt aranybarnára sütöm.
  5. Tálaláskor petrezselyemzölddel szórom meg.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!