Tétova ínyenc

Mákos-barackos gombóc

3 éves a Tétova ínyenc és én szinte megfeledkeztem a blogszülinapról! Évekkel ezelőtt tétováztam, hogy belevágjak-e, van-e értelme elindítani a kismilliomodik gasztroblogot, ha elindítom, lesz-e bennem kitartás, ötlet, motiváció. Hogy elég-e ehhez a tudásom, szépérzékem? Hogy nem-e furán veszi ki magát, hogy egy gyerekpszichológus gasztro vonalon publikál…

Ma, több, mint 600 recepttel a hátam mögött, azt mondom, hogy nem érdemes sokat tétovázni, bele kell vágni, aztán majd kiderül, hogy nekünk való-e az út. Nekem nagyon bevált! Teljesen kikapcsol, feltölt és nem utolsó sorban sokat tanulok általa!

A 3 évvel ezelőtti fotóim ma elnéző mosolyt csalnak az arcomra. Igazán hálával tartozom, hogy vannak, akik amatőrködésem kezdetétől kitartanak a blog mellett. Ugyanakkor legszívesebben személyesen köszönetet mondanék a blog minden olvasójának a sok-sok elismerésért, bátorításért, észrevételért vagy kritikáért. Mindenik arra sarkall, hogy körültekintőbb, alaposabb, jobb legyek!

Mivel az elmúlt heteket szülőfalumban töltöttem, blogszülinapra egyik kedvenc gyermekkori ételemet hoztam. Felénk, Háromszéken nem nőnek túl nagyra a barackok (de illatuk mámorító), így pont gombócba valók. Régen csak mákkal ettük, a prézli később jött be divatba. 

Hozzávalók: 75 dkg krumpli (nem újkrumpli)

                            kb. 30 dkg liszt 

                           diónyi zsír

                           1 tojás

                           só

                          kb. 60 dkg kajszibarack

                          kb. 15-20 dkg darált mák

                          10 dkg porcukor

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozom, kockára vágom és sós vízben puhára főzöm. Leszűröm és még melegen villával összetöröm.
  2. Ha kihűlt a krumpli, hozzágyúrom a tojást, zsírt és annyi lisztet, amennyit felvesz. Ez függ a krumplitól. A végeredmény egy teljesen egynemű, nem ragadós tészta.
  3. A pici barackokat megmosom, megszárítom. A krumplis tésztából akkora darabokat vágok, hogy jól körülérje a barackokat. A barackokat a tésztába gömbölyítem, majd forró vízben kifőzöm.
  4. Egy mélyebb tálban összekavarom a mákot a porcukorral. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedem és a mákban meghempergetem.
  5. Édesszájúak extra porcukorral szórják meg a tányérjukon!

Tipp: Ugyanígy készül a mákos szilvásgombóc.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tétova ínyenc says:

    Köszönöm szépen, Edit! Érdekes, hogy felétek nem ez volt a szokás.
    A gyors szilvás gombócot próbáltam, anyósom receptje alapján, de valahogy mindig visszakanyarodok a krumplis változathoz.
    9 év? Az igen! Még sok-sokáig!

  2. Sütő Edith says:

    Ilyen mákba forgatott gombócot olyan régóta készülök csinálni, de még nem jött el az ideje. 😛 Istenien néz ki. Imádom a mákot mindenféle formában.

    Egyszer próbáld ki a gyors szilvás gombócom tésztáját, krumpli nélkül. Én már csak azzal csinálom.

    Boldog blogszülinapot, és még adjon Isten sok-sok évet. Anno én sem gondoltam volna, hogy ilyen kitartó leszek. Nekem ez már a 9. évem. :O


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!