Tétova ínyenc

Tarja sült görög salátával

A görög saláta abszolút favorit nálunk, ezért sokat kockáztattam, mikor úgy döntöttem, hogy kipróbálom, milyen sülve. Picit hasonló, picit más, de mindenképpen finom lett a végeredmény. Senkitől sem kaptam szemrehányást, hogy elrontottam a görög salátát.

A paradicsom, a paprika, a hagyma, a feta finomak sütve is, egyedül az uborkát nem tudtam így elképzelni, ezért cukkinivel helyettesítettem. De hogy az uborka friss ízéről se kelljen lemondanunk, készítettem tzatzikit is melléje. 

A zsályás-citromos tarja, a sült görög saláta és a tzatziki igazi görögös ízvilágot varázsolt a tányérunkra.

Igazi, kánikulai étel, amit  grillen is el lehet készíteni, de én télen is elő fogom venni, ha a nyárra szeretnék emlékezni.

A sült görög saláta és a tarja is egyszerre sül a sütőben, időt, energiát takarítva meg ezzel.

Hozzávalók

A sült tarjához: 8 szelet tarja

                              só, bors

                              4 ek disznózsír

                              1 citrom

                              1 kis csokor zsálya

                              4 gerezd fokhagyma

A sült görög salátához: 4 nagy paradicsom

                                             1 paprika

                                             2 közepes fej hagyma

                                             1 közepes cukkini

                                              40 dkg feta

                                              10 dkg fekete olajbogyó

                                              1 dl olívaolaj

                                              só, bors

A tzatzikihez: 2 dl (görög) joghurt
                          2 cikk fokhagyma
                          só, bors
                          kb. 10 cm kígyóuborka
                          1 evőkanál olívaolaj

                          1 szál menta

  

Elkészítés

  1. A hússzeleteket sózom, borsozom. A sütőben, a tepsiben felolvasztom a zsírt, majd belehelyezem a tarja szeleteket.
  2. Felszeletelem a citromot, a húsokra pakolom, köréje rakom a zsálya leveleket és a fokhagyma gerezdeket. Alufóliával befedem a tepsit és betolom a 180 fokos sütőbe.
  3. Közben felszeletelem a paradicsomot, a hagymát, a cukkinit, a paprikát és a fetát. Egy másik tepsibe olívaolajat öntök, belehelyezem a zöldségeket. Sózom (mértékkel, mert a feta is sós), borsozom. Beleszórom az olajbogyót és elhelyezem a tetején a feta darabokat. Beteszem a sütőbe.
  4. A tzatzikihez lereszelem az uborkát, áttöröm a fokhagymát, apróra vágom a mentát.Az uborka levét kicsavarom, majd az uborkát és a többi hozzávalót belekavarom a görög joghurtba.
  5. Ha a hús megpuhult, leveszem a fóliát és hagyom megpirulni. 
  6. A sült tarját a sült görög salátával és a tzatzikivel tálalom.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!