Tétova ínyenc

Epres minigalette

Lassan minden gyümölccsel kipróbálom a galette-t. Az áfonyás változat után itt az epres, amelyet kevés mandulával tettem különlegesebbé.  Frissen, langyosan az igazi. A porhanyós tészta a kicsorduló eper levével olyan kulináris élmény, amelyet nem cserélnék el egy cukrászdaival sem. Hozzávalók: 20 dkg liszt                             5… Tovább »

Epres rólók-réteslapból

Réteslapból nem csak rétest lehet készíteni. Legújabb kattanásom a róló sütés, ami ugyan kissé pepecselős, de semmiképp sem bonyolult. Anyák napjára némi apai segítséggel akár nagyobb gyerekek is elkészíthetik: a készen kapható réteslapokat csak  méretre vágni, kenegetni, csőre csavarni és sütni kell.  Egy csomag réteslapból kb. 36-40 róló is lesz, a kisült rólók zárt dobozban hetekig… Tovább »

Minikuglófok limoncello-val

Az üveg alján lévő utolsó limoncello cseppek méltó felhasználásra leltek ebben a sütiben. Egyszerű, mint egy muffin. Főleg, ha nem csak egy 6 adagos minikuglóf forma áll rendelkezésére az ember lányának. Úgy se nagyon bonyolult, csak többször kell megismételni a folyamatot. A tetejére most kevés sárga ételfestékkel színezett dr. Oetker cukormázpor került. Több festéket is… Tovább »

Ricottás-csokis pite mangóval-sütés nélkül

Az új piteformámat akartam felavatni, de sem időm, sem kedvem nem volt sütögetni. Ilyenkor jól jön a kekszalapú pite, amit csak hűteni kell. De én a krémmel sem akartam most sokat bíbelődni. Eszembe jutott, hogy a cannolo tölteléke, amely ricottából és csokiból áll, milyen jól talál a kakaós alaphoz. És milyen régen nem ettem! Itt az ideje!… Tovább »

Leopárd keksz

A Pinterest-en fedeztem fel ezeket a kekszeket és muszáj volt kipróbálnom. Két hét alatt kétszer is. Mert követelte a család. Pedig nem egy gyorsan dobjunk össze valamit-típusú desszert. Én igazából nem is szeretek ilyen sokat bíbelődni étellel, néha mégis belefutok. Végülis nem bánom, játék ez is, csak ne zsúfolt hétköznapokon vágjon bele az ember lánya.  Leginkább gyerekek… Tovább »

Áfonyás pohárkém

Barátnős estén kínunkban erdei gyümölcsös panna cottát rendeltünk vacsora gyanánt. Nem vagyunk ennyire édességrajongók, de a pincérlány megsúgta, hogy nagyon hosszú a kiszolgálási idő, a konyha nem bírja az iramot. Nem volt kedvünk máshová menni, késő volt már, éhhalál ellen jó lesz a panna cotta gondoltuk. Csendben rágtuk a gumiszerű desszertet, amikor egyszer csak megszólalt… Tovább »

Triplacsokis-málnás mousse torta

Szülinapi tortát akartam készíteni Fanninak, és gondoltam előtte kifaggatom, mire vágyik. – Bármilyen jó lesz, amit te sütsz-mondta szerényen. Csak ne legyen tejszínhabos…és mascarponés…ja, és vajas se. Jobban szerettem volna, ha arról mesél, hogy milyen legyen a tortája, de így is sokat segített. Különben lehet, hogy eszembe sem jutott volna mousse tortát készíteni.  Pedig nagyon… Tovább »

Karamellizált fehércsokis pite áfonyával

A fehér csoki karamellizálása régóta birizgálja a fantáziámat. Nem bonyolult dolog: csak be kell tenni a sütőbe alacsony hőfokon az aprított fehér csokit és néha átkeverve, hagyni, hogy szép színt és ízt kapjon. Mondom, nem bonyolult, de a késő esti órák mégis kifogtak rajtam. A csokit órákra a sütőben felejtettem és egyáltalán nem kevergettem. Így… Tovább »

Csokis-narancslekváros piskótatallérok – Jaffa Cakes

A nagyáruházak kínálatában megtalálható Jaffa cakes-et házilag sem ördöngösség elkészíteni. Alapja egy nagyon egyszerű piskótatészta, amit a muffinsütőben sütök meg, hogy szép kerek formája legyen. Erre jön a kész, zselés, kesernyés narancslekvár (ajándék Hajni barátnőmtől). A teteje pedig étcsoki. Falatnyi édesség, ami előre elkészíthető és zárt dobozban, hűvös helyen hetekig is eláll. Hozzávalók: 4 tojás… Tovább »

Csöröge- ahogy nagymamám készítette

Nem emlékszem, hogy máshol ettem volna ilyen ropogós csörögét. Máshol általában puhább volt a tésztája és a formája is szabályosabb. Nekem ez az igazi csöröge, a prototípus, hiszen ezt szoktam meg gyerekkoromban.  A girbegurba formája egyenesen lenyűgözött, arra a játékra emlékeztetett, amikor körbeálltunk és egymás kezén átlépve, alatta átbújva, összegabalyodtunk. Később, „gubanc” néven találkoztam vele… Tovább »

Köleskoch

A kölesfelfújt nálam ugyanúgy készül, mint a rizskoch. Az eredmény is hasonló, és bár az előbbi picit morzsálódósabb, nálunk volt, aki észre sem vette, hogy nem rizskochot eszik. A köles reformélelmiszerként újra divatba jött, hiszen kiváló növényi fehérjeforrás és még gluténmentes is. Én azért szeretem, mert akárcsak a legtöbb gabona, semleges ízű, így tulajdonképpen bármivé… Tovább »

Déryné csókja

Ezt a süteményt réges régen mentettem el valahonnan. Mivel akkor még nem voltak blogolós szándékaim, így a forrást sem jegyeztem meg. Próbáltam utánanézni, de ugyanaz a recept kereng a neten, kép nélkül. Hát rekonstruáltam, ahogy elképzeltem.  Az alap egy egyszerű, diós habcsók, amit kakaós vajkrémmel kell bevonni, kettőt-kettőt összeragasztani, majd darált dióba forgatni.  Nekem talán… Tovább »

Karácsonyi pavlova koszorú gránátalmával

A régi, jó pavlovát karácsonyosítottam. Ehhez csak annyi kellett, hogy koszorú formájúra süssem, gránátalmával és rozmaringgal díszítsem. A rozmaring határeset volt a gyermekeknek, dekorációnak elfogadták, aztán szépen ott maradt a tányéron. Pedig szerintem különlegesen finom gyümölcsökkel (akárcsak a bazsalikom). Hogy miért érdemes karácsonyra pavlovát sütni? 1. …mert el kell használni a maradék tojásfehérjéket. 2. …mert egyszerű elkészíteni…. Tovább »

Kókuszos-zöldcitromos kekszek

Jó, ha van a tarsolyunkban többféle keksz recept. Ennél már csak az jobb, ha a fémdobozaink is tele vannak különféle kekszekkel.Hálásak, mert könnyen elkészíthetőek, gyerekekkel különösen jó móka együtt sütögetni. És hálásak, mert sokáig elállnak, így jó szolgálatot tesznek, ha hirtelen vendég jön, vagy tízóraira kell pár finom falat. A blog 500. receptje, hát mit… Tovább »

Habos brownie

A brownie önmagában is egy tömény sütemény, sült tojáshabbal megkoronázni elég eszement dolog szerintem, de az amerikaiak ebben verhetetlenek. Mégis, annyira látványosak ezek a sütik, hogy én se tudtam ellenállni, kipróbáltam.  Mentségemre szolgáljon, hogy a maradék tojásfehérjéket akartam felhasználni… Őszintén, az én ízlésemnek ez már sok, de aki nagyon édesszájú, annak maga a sütimennyország lehet…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!