Tétova ínyenc

Triplacsokis-málnás mousse torta

Szülinapi tortát akartam készíteni Fanninak, és gondoltam előtte kifaggatom, mire vágyik. – Bármilyen jó lesz, amit te sütsz-mondta szerényen. Csak ne legyen tejszínhabos…és mascarponés…ja, és vajas se. Jobban szerettem volna, ha arról mesél, hogy milyen legyen a tortája, de így is sokat segített. Különben lehet, hogy eszembe sem jutott volna mousse tortát készíteni.  Pedig nagyon… Tovább »

Karamellizált fehércsokis pite áfonyával

A fehér csoki karamellizálása régóta birizgálja a fantáziámat. Nem bonyolult dolog: csak be kell tenni a sütőbe alacsony hőfokon az aprított fehér csokit és néha átkeverve, hagyni, hogy szép színt és ízt kapjon. Mondom, nem bonyolult, de a késő esti órák mégis kifogtak rajtam. A csokit órákra a sütőben felejtettem és egyáltalán nem kevergettem. Így… Tovább »

Csokis-narancslekváros piskótatallérok – Jaffa Cakes

A nagyáruházak kínálatában megtalálható Jaffa cakes-et házilag sem ördöngösség elkészíteni. Alapja egy nagyon egyszerű piskótatészta, amit a muffinsütőben sütök meg, hogy szép kerek formája legyen. Erre jön a kész, zselés, kesernyés narancslekvár (ajándék Hajni barátnőmtől). A teteje pedig étcsoki. Falatnyi édesség, ami előre elkészíthető és zárt dobozban, hűvös helyen hetekig is eláll. Hozzávalók: 4 tojás… Tovább »

Csöröge- ahogy nagymamám készítette

Nem emlékszem, hogy máshol ettem volna ilyen ropogós csörögét. Máshol általában puhább volt a tésztája és a formája is szabályosabb. Nekem ez az igazi csöröge, a prototípus, hiszen ezt szoktam meg gyerekkoromban.  A girbegurba formája egyenesen lenyűgözött, arra a játékra emlékeztetett, amikor körbeálltunk és egymás kezén átlépve, alatta átbújva, összegabalyodtunk. Később, „gubanc” néven találkoztam vele… Tovább »

Köleskoch

A kölesfelfújt nálam ugyanúgy készül, mint a rizskoch. Az eredmény is hasonló, és bár az előbbi picit morzsálódósabb, nálunk volt, aki észre sem vette, hogy nem rizskochot eszik. A köles reformélelmiszerként újra divatba jött, hiszen kiváló növényi fehérjeforrás és még gluténmentes is. Én azért szeretem, mert akárcsak a legtöbb gabona, semleges ízű, így tulajdonképpen bármivé… Tovább »

Déryné csókja

Ezt a süteményt réges régen mentettem el valahonnan. Mivel akkor még nem voltak blogolós szándékaim, így a forrást sem jegyeztem meg. Próbáltam utánanézni, de ugyanaz a recept kereng a neten, kép nélkül. Hát rekonstruáltam, ahogy elképzeltem.  Az alap egy egyszerű, diós habcsók, amit kakaós vajkrémmel kell bevonni, kettőt-kettőt összeragasztani, majd darált dióba forgatni.  Nekem talán… Tovább »

Karácsonyi pavlova koszorú gránátalmával

A régi, jó pavlovát karácsonyosítottam. Ehhez csak annyi kellett, hogy koszorú formájúra süssem, gránátalmával és rozmaringgal díszítsem. A rozmaring határeset volt a gyermekeknek, dekorációnak elfogadták, aztán szépen ott maradt a tányéron. Pedig szerintem különlegesen finom gyümölcsökkel (akárcsak a bazsalikom). Hogy miért érdemes karácsonyra pavlovát sütni? 1. …mert el kell használni a maradék tojásfehérjéket. 2. …mert egyszerű elkészíteni…. Tovább »

Kókuszos-zöldcitromos kekszek

Jó, ha van a tarsolyunkban többféle keksz recept. Ennél már csak az jobb, ha a fémdobozaink is tele vannak különféle kekszekkel.Hálásak, mert könnyen elkészíthetőek, gyerekekkel különösen jó móka együtt sütögetni. És hálásak, mert sokáig elállnak, így jó szolgálatot tesznek, ha hirtelen vendég jön, vagy tízóraira kell pár finom falat. A blog 500. receptje, hát mit… Tovább »

Habos brownie

A brownie önmagában is egy tömény sütemény, sült tojáshabbal megkoronázni elég eszement dolog szerintem, de az amerikaiak ebben verhetetlenek. Mégis, annyira látványosak ezek a sütik, hogy én se tudtam ellenállni, kipróbáltam.  Mentségemre szolgáljon, hogy a maradék tojásfehérjéket akartam felhasználni… Őszintén, az én ízlésemnek ez már sok, de aki nagyon édesszájú, annak maga a sütimennyország lehet…. Tovább »

Creme brulee tartelette

Ha összeházasítunk két jó dolgot, nagy eséllyel szintén jó dolog sül ki belőle! Ez a süti a királyi múltra visszatekintő francia creme brulee és a pitetészta frigyéből született. Nem éppen egy ötperces sütemény, de esős, ronda napokon igazi színt, fényt, illatot és meleget tud hozni a lakásba. Meleget egészen konkrétan, hiszen a legizgalmasabb része az… Tovább »

Pöttyös tiramisu

Az eredeti, olasz tiramisu az egyik legismertebb, legkedveltebb és legegyszerűbb desszert szerte a világon. Mindössze 6 hozzávaló kell hozzá, viszont nagyon fontosak az arányok és a minőség. Ez a hagyományos tiramisu most ünnepi alkalomra készült és csak külalakjában tér el a szokásostól. Azon ritka alkalmak egyike volt, amikor egyszerre volt vendégünk a két nagyobbik keresztfiunk,… Tovább »

Őszi sajttorta mézes almával

Megint a látványba szerettem bele először. A Gourmet Traveller oldalán láttam ezt az áttetsző almaszeletekkel borított, sejtelmes csodát és újra megbabonázva éreztem magam. Az almaszeletek alatt bármi (is) lehetett volna, akkor is elkészítem. Ráadásul, mint kiderült, nem is olyan bonyolult az egész, hiszen ez tulajdonképpen egy sajttorta, őszi ruhába öltöztetve: a kekszes alaphoz dió és fahéj kerül,… Tovább »

Csokitorta karamellkrémmel, mogyoróval

Már régóta nézegetem ezt a tortát a neten. Az októberi szülinapok ürügyén el is készítettem. Természetesen nem lett pont olyan, mint az eredeti, de ezen meg se lepődtem. Kizárt, hogy pusztán kakaóval annyira fekete színhatást lehessen elérni. Vagy…én még olyan kakaót nem láttam. De nem baj, nem kell ugyanolyannak lennie. A lényeg, hogy finom volt, de nem… Tovább »

Áfonyás mini galette

A franciák galett-je az egyik legegyszerűbb gyümölcsös sütemény a világon. Nem kíván különösebb jártasságot, ez egy rusztikus sütemény. Ugyanúgy készült, mint anno a szilvás galette, csak most áfonyával és mini, egyszemélyes formában.  A fekete áfonya talán a leggyakrabban használt gyümölcs a konyhámban. Akinek így nem elég, kiegészítheti mascarponéval, görög joghurttal vagy fagyival. És vaníliával, természetesen.  ... Tovább »

Csokis-mogyorós süti- bújócskázó körtékkel

Ez a süti maga az önfeledt játék, olyan, mintha bújócskáznának benne a körték. A nyers körték együtt sülnek a sütivel és szeletelve csodaszép keresztmetszetek kerülnek így a tányérunkra.  Többféle recept kereng a neten, én egy hollanddal szórakoztam, de végül teljesen átalakítottam. Az enyémbe friss mogyoró került, ettől szaftosabb lett az állaga. Az íze pedig adventesre, karácsonyosra sikerült,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!