Tétova ínyenc

Tarja sült görög salátával

A görög saláta abszolút favorit nálunk, ezért sokat kockáztattam, mikor úgy döntöttem, hogy kipróbálom, milyen sülve. Picit hasonló, picit más, de mindenképpen finom lett a végeredmény. Senkitől sem kaptam szemrehányást, hogy elrontottam a görög salátát. A paradicsom, a paprika, a hagyma, a feta finomak sütve is, egyedül az uborkát nem tudtam így elképzelni, ezért cukkinivel… Tovább »

Sonkás-fetás kajszibarack falatok

Tikkasztó hőségben nem is vagyunk nagyon éhesek, általában csak néhány könnyű falatra vágyunk. Annak, aki szereti az édes, sós ízkombinációt tökéletes választás lehet ez a néhány, pillanatok alatt összedobható barackos falat. A feta és a sonka sósságát jól ellensúlyozza az édeskés barack. Aki még édesebb ízvilágra vágyik, kevés mézet csurgasson a tetejére. Ideális beszélgetős, kiülős… Tovább »

Céklás-zöldbabos saláta dióval, fetával

Egy színpompás őszi saláta mindössze négy összetevőből. Beledobálok mindent egy tűzálló edénybe, meglocsolom olívaolajjal és betolom a sütőbe. Laktató, egészséges saláta sül ki belőle, ami önállóan is megállja a helyét, de sült húsok méltó körete s lehet. Hozzávalók: 3 közepes cékla                      30 dkg zöldbab (fagyasztott… Tovább »

Quinoa fasírt cukkinivel, fetával

A kiváló tulajdonságokkal rendelkező quinoa nemcsak köretként vagy salátaként használható, hanem fasírtnak is kiváló alapanyag. Most fetával és cukkinivel kombináltam, az utóbbiért kaptam is szúrós nézéseket a fiamtól: – Tudod jól, hogy nem szeretem a cukkinit… – De hiszen így nem is érződik…-próbáltam érvelni, de mindhiába.  De az éhség nagy úr, főleg gördeszkázás, focizás után…. Tovább »

Görögös bulgursaláta

Fogalmam sincs készítenek-e a görögök ilyen bulgursalátát, de nekem a görög saláta ízvilágát idézi, ezért görögös.  Egyszerűen elkészíthető, sőt, ha a bulgurt előző nap megfőzöm, másnap csak némi darabolás, ízesítés vár rám. Önállóan is laktató, nyáron elég is, de ha húsok mellé is kiváló. Hozzávalók: 25 dkg bulgur              … Tovább »

Mediterrán fetakrém

   Kenyérre kenhető kencéket házilag érdemes készíteni. Pár hozzávaló, pár perc munka, és máris kész a reggelire, vacsorára vagy tízóraira való. A fetakrém eleve görögös hangulatú, ám ha görög joghurttal, oregánóval, bazsalikommal készítem, olívabogyóval és zöldségekkel tálalom, tovább erősítem ezt a vonalat.   Miközben ezt a blogbejegyzést írom, derül ki, hogy magyar Európa legjobb séfje:… Tovább »

Spárgás ravioli fetával, pisztáciával

Házi tésztát készíteni nem bonyolult, ám szükség van hozzá időre, ezért csak kivételes alkalmakkor vágok bele. Például, ha vakáció van. Meggyőződésem, hogy legalább annyira kikapcsol mentálisan, mint a felnőtt színezők. Most zöld spárgával, fetával és pisztáciával készítettem, igazi zöld étel lett, ami könnyű és egészséges. Számomra az életöröm megtestesítői az ilyen ételek, de nem hallgathatom… Tovább »

Sárgarépa saláta fetával, szezámmaggal

Ez annyi, amennyit a cím takar. Na jó, egy kis csírával és egy mézes-citromos öntettel megspékelve. Sokszor mondom, hogy a jó dolgok nem feltétlenül bonyolultak, sőt!  Önmagában is finom. És szépséges. És egészséges. De bármilyen egyszerű, sült/grillezett hús kiváló körete lehet.   Hozzávalók A salátához: 2 kötés friss sárgarépa            … Tovább »

Fetás-sonkás kocka spenóttal

  A leveles tészta igazi átváltozóművész, szinte bármilyen ételhez felhasználható. Most innen vettem az ötletet, nem is változtattam semmit rajta, szerintem így tökéletes, ahogy van. Igaz, a gyermekeim azt mondták, hogy spenót nélkül is nyugodtan elkészíthetem. De hogy is énekelte Ákos: ” nem biztos hogy jót tesz neked ha kiszolgálják az ízlésedet”. Hát én ehhez tartom magam.  … Tovább »

Fetával töltött cukkini roládok

  Nagyon szeretem a cukkinit, irdatlan mennyiséget fel tudok használni. A kicsi, 10-15 cm-es példányok  kedvenceim, azokból 4 is elfogy egy ebédnél. Ezt a változatot húsmentesen táplálkozó barátainknak találtam ki, de azóta már magunknak újra elkészítettem. Finom és látványos, igazi nyári étek! Bevállalósak kerti grillezésnél is elkészíthetik. Hozzávalók: 4 kicsi cukkini        … Tovább »

Görögdinnye telemeával

 Ami jár a sárgadinnyének, az jár a pirosnak is!    (Sárgadinnye sonkával ). Ez az ötlet a Balkánon annyira elterjedt dinnye és feta társítás hazai tájakra alkalmazott változata. Egyszerre sós és édes, ropogós és lágy. Van karaktere.Kísérletező kedvűek továbbgondolhatják hagymával, olajbogyóval, bármivel. Aki először próbálja, csak a címbeli összetevőkre koncentráljon. Hozzávalók: görögdinnye kimagozva és kockákra vágva                   … Tovább »

Görögsaláta

A család egyik kedvenc salátája. A Mediterrán báránycomb számunkra elképzelhetetlen nélküle. Hozzávalók: 2-3 db paradicsom                     1 paprika                     2 kis fej hagyma                     3-4 db uborka                      kb. 10 dkg feta                      kb. 10 dkg olajbogyóAz öntethez: 1 dl joghurt                      2 evőkanál olívaolaj                      2 cikk fokhagyma                      fél citrom leve                      oregánó                      só, bors Elkészítés: A zöldségeket ízlés szerint feldarabolom.hozzáteszem a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!