Tétova ínyenc

Retekvaj retekcsírával

A retekvaj egy francia különlegesség és annyira egyszerű, mint a faék. Néztem is nagyot, mikor megláttam, hogy mindössze három összetevőből áll. Vajaskenyér retekkel-mondta valaki. Igen. És mégsem. Mert összekavarva mégis más a textúra, az ízvilág. Fontos, hogy a három összetevő kiváló alapanyag legyen: a vaj friss és lehetőleg házi, a retek zsenge és valamilyen különleges… Tovább »

Barackos clafoutis

Két éves lett a Tétova ínyenc! Köszönöm az olvasóknak a rengeteg biztatást, visszajelzést. Nagyon fontos szelete lett az életemnek, hogy rátaláltam erre a hobbira. Szinte bármi tud inspirálni ma már: egy szín, egy illat, egy virág, egy elmesélt történet, de az olvasók lelkes jelenléte nélkül nagyon egyoldalú lenne ez az egész. Azért egy tévhitet el… Tovább »

Anna-krumpli – egy francia klasszikus

Szerintem krumpliból nem könnyű újat alkotni, ezért is örültem ennek a francia klasszikusnak, amely a francia történelem egy bohém korszakából maradt ránk. Amúgy semmi különös, csak krumpli, vaj, zöldfűszerek. A végeredmény mégis kifinomult és finom, mint a francia konyha maga. Ezt a krumplilepény egyben is meg lehet sütni egy serpenyőben, de én most muffinsütőben készítettem…. Tovább »

Provence-i sült camembert

Ez a recept is megkapja tőlem a szélhámos jelzőt, mert szemtelenül egyszerű. Stahl Judit Gyorsan, valami finomat! című könyvében akadtam a receptre és milyen jó, hogy kipróbáltam! Az illatos, olvadt sajt a puha bagettel igazi comfort food. Alkalmas hűvös, esős napok szelídítésére,  hirtelen beesett baráti társaság jóllakatására, szerelmi bánatra és szerintem még szabadban grillezésre is…. Tovább »

Újhagymás quiche

A Quiche Lorraine a franciák híres lepénye. Az alapja egy omlós vajastészta, erre jön a szalonnás-hagymás-tejszínes feltét. Ez a verzió a kiindulópont, de a változatok száma ma már végtelen, a vegetáriánustól a gyümölcsösig minden van.  Laktató, ízes fogás. Melegen és hidegen egyaránt finom.  Ezt a receptet dolgoztam át.      Hozzávalók Az omlós tésztához: 25 dkg… Tovább »

Rusztikus macaron

Gondoltam a 200. poszt legyen különleges. Maradék tojásfehérjém van, vakáció van, időm van, mi kellhet még? Ja, mandulaliszt. Az nincs. De van mandula a kamrában, ledarálom, átszitálom, mi az nekem?! Igazán semmiség, ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a macaron-hoz hámozott mandulát illik használni. Erre nyilván csak utólag jöttem rá, miután egy ideig törtem a… Tovább »

Konfitált kacsacomb

Konfitált kacsát Párizsban ettem először. Kockás abroszos vendéglő volt, az étlapon csupán néhány étel szerepelt. A vendéglőben lévő táblácskára krétával viszont kétféle étel volt kiírva. A konfitált kacsamell és a konfitált kacsacomb. Tudtam, hogy ha jót akarok, a kettő közül érdemes rendelnem. Úgy emlékszem, a combra esett a választásom. A pincér azonnal letörülte a másikat… Tovább »

Elzászi almatorta

 Évek óta szemezek ezzel a típusú almatortával, de eddig még sose jutottam el a megvalósításig. Pedig egyszerű és finom és szépséges. Aki szereti az almát, annak biztosan ízleni fog, mert ebben aztán van alma, nemcsak mutatóban. Az eredeti változat kerek tortaformában sült. Másodjára, mert sok vendéget vártunk, megdupláztam az adagot, és a sütő tepsijében készítettem… Tovább »

Nizzai saláta (variáció)

    Provence híres salátája esetében még a nagy séfek sem jutnak konszenzusra az alapanyagokat illetően. Így hát én is szabadon értelmeztem a témát és az évek során kialakult az a változat, amelyet (szinte) az egész család kedvel. Zöld ceruzababot, tonhalat, tojást, krumplit mindig teszek bele. A paradicsom, jégsaláta, szardella, olajbogyó alternatív hozzávaló.Laktató saláta, akár… Tovább »

Szilvás galette

 A francia galette talán a legegyszerűbb pite, amivel valaha találkoztam. Sem szakértelmet, sem különleges hozzávalókat nem igényel, ráadásul hamar elkészül. Hátránya, hogy sajnos hamar el is fogy. Számomra esős őszi napok melengető süteménye, amely természetesen más gyümölcsökkel is finom. Hozzávalók: 25 dkg liszt                     3 evőkanál cukor … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!