Tétova ínyenc

Szász meggyes lepény

Kövi Pál Erdélyi lakoma című zseniális szakácskönyvéből már sokszor sütöttem-főztem. Például ezt az erdélyi szilvás lepényt, amelyet a szász meggyes lepény receptje alapján készítettem. Most jött el az ideje, hogy meggyel is kipróbáljam. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla: igazi békebeli, nagymamás sütemény, amely, mit a lepények általában, langyosan a legfinomabb! Nagy sikere volt a lepénynek, ezt… Tovább »

Mákos bukta

A kelt tésztákkal sokáig úgy voltam, hogy ez az a terület, ami nekem nem megy. Valahogy tökélyre fejlesztettem azt, hogy a kelleténél forróbb tejbe szórtam az élesztőt, ami persze nem kelt meg. Én mégis megsütöttem a tésztát (Mire számítottam???), amely persze vacak lett és csak mérgelődtem.  Igazából Melinda barátnőm hozta vissza a hitemet, ő mindig… Tovább »

Sonkás-sajtos-kolbászos napraforgó

Ha van otthon egy darab sonka, egy darab sajt és egy darab kolbász, ez az étel a befutó! Ilyen, amikor a maradékmentés felülmúlja az eredeti elképzelést. Senki sem fog panaszkodni, hogy miért nem pizza lett az ebéd, csak azt kérdezik, hogy: Van még olyan…tudod, na?! Hozzávalók: 50 dkg liszt            … Tovább »

Olívás panini

Egy olasz magazinban láttam ezeket a kenyérkéket és gyorsan el is készítettem. Önmagában is finom, ám különféle kencékkel, sajttal, salátával tízóraira is kitűnő. Bár, nálunk a másnapot nem érte meg! Hozzávalók: 50 dkg liszt                      8 dkg kimagozott olajbogyó              … Tovább »

Tejes kenyérkék

Amikor a gyerekeink kicsik voltak nagyon szerették a kereskedelemben kapható édeskenyérkéket. Én gyanútlanul vettem meg nekik egészen addig, amíg az egyik megbontott zacskó valahogy hátracsúszott a kamrában és megfeledkeztünk róla. Néhány hónap múlva a kenyérkék ugyanolyan szépek voltak, nem penészedtek meg és nem is száradtak ki túlságosan. Akkor nagyon elgondolkodtam: mi lehet bennük, ha képtelenek… Tovább »

Svéd fahéjas-kardamomos csigák (bögrés)

A svédek fahájas csigái (kanelbullar) picit különböznek a mieinktől. Kardamomot is tartalmaznak, ettől fűszeresebb az ízük és általában van bennük egy kis csavar. Szó szerint. Persze, még ez sem kötelező, simán fel lehet csavarni őket csigába, de miért ne játszanánk ha az időnk engedi, minden adandó alkalommal? Tipikusan az a sütemény, aminek olyan illata van… Tovább »

Farsangi fánk

Háromszéken pánkónak hívják. Emlékszem, amikor kisiskolásként kedves tanító nénim felolvasta Jankovich Ferenc Az egyszeri-kétszeri fánk című versét, a “Se fánk-se fánk…” szójátékot külön meg kellett magyarázni az egész osztálynak. 😀 Most édesanyám sütött pánkót unokai segédlettel. Több kéz már nem kellett a művelethez, így én fotóztam és jegyzeteltem. Résen kellett lennem, mert a fánk receptje… Tovább »

Sütőtökös-fahéjas csigák bögrésen

A sütőtököt csak én szeretem a családban. Nevelő célzattal próbálom becsempészni a család étrendjébe, egyelőre kevesebb sikerrel. Ez a fahéjas változat azonban annyira illatos, hogy nem tudnak ellenállni neki. A kibuggyanó fahéjas cukortól kicsit a kürtős kalácsra is hasonlít. Az aljára karamellizálódott cukor pedig maga a sütimennyország! Tejjel igazi tápláló reggeli vagy uzsonna. Tízóraira is… Tovább »

Áfonyás csigák

Szép lassan becsöngetnek nálunk is. Olyan süteményt kerestem, ami tízóraiként is megállja a helyét. Mint mindig, ha kelt tésztában gondolkodom, Limara Pékségéhez fordulok tanácsért. Zseniális receptre leltem megint: a tészta a sok tejszíntől foszlós és pihe-puha, a töltelék bőséges. Én citrommáz helyett “áfonya mázat” csurgattam a tetejére. Esős, szürke napok átszínezésére is alkalmas.   Hozzávalók A tésztához:… Tovább »

Darázsfészek- klasszikus recept

 Egy nagymama illatú sütemény az anyósom receptes füzetéből. Nem mondom, kell némi idő és türelem az elkészítéséhez, de évente egyszer-kétszer, vasárnaponként belefér. Ha önmérsékletet is tanúsítunk, még másnap tízóraira is jut belőle a gyerekeknek. Hozzávalók A tésztához:  50 dkg liszt                      3 dkg élesztő     … Tovább »

Töki pompos

  Magyarországi vásárokon találkoztam leginkább ezzel a kicsit furcsa nevű étellel. Eredete homályba vész, talán Tök faluhoz kapcsolható a neve. Egyfajta magyar pizza, amely más nevekre is hallgat, úgy mint langalló, vagy kenyérlángos. Minden benne van, ami hizlal: kenyértészta, bacon, tejföl, sajt, ennek ellenére úgy tapasztaltam, hogy bármilyen fogyókúrába beilleszthető. Aki ugyanis megérzi az illatát,… Tovább »

Kacsazsíros kiflik

Kacsazsírt kaptunk a kedvenc szomszédainktól. Mivel csak állt a hűtőben, gondoltam kezdeni kéne vele valamit. Így találtam erre a receptre. Mindent pontosan végrehajtottam, és az eredmény foszlós péksütemény, amely tízóraira is ideális.  Bár eddig csak látásból ismertük egymást a kelt tésztákkal, eljött az idő szorosabbá tenni ezt a kapcsolatot.  Hozzávalók: 50 dkg liszt                     25 g… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!