Tétova ínyenc

Olívás fetakrém

A fetát és az olajbogyót egymásnak teremtették az égiek. A két alapanyagot külön-külön is szeretem, készítettem már mediterrán fetakrémet és olajbogyó krémet is. Ezúttal a két ízvilágot ötvöztem, és nem bántam meg. Bár a színe nem a legbizalomgerjesztőbb ennek a kencének, az ízével minden nagyon rendben van. Barna kenyérrel, paradicsommal az igazi! Hozzávalók: 20 dkg feta sajt    … Tovább »

Tormás füstöltpisztráng krém

Ha maradt meg húsvétról torma, már csak egy lépés ez a remek halkrém. A füstölt pisztráng remekül harmonizál a tormával. Krémmé kavarva, pirítóson különleges vendégváró, party falatka, vagy elegáns vacsora a kedvesünkkel, családunkkal. Ismét egy jó példa arra, hogy egy ínyenc vacsorához nem (feltétlenül) kell sok hozzávaló és szofisztikált eljárások sora. Alma-és citrom szeletekkel díszítve… Tovább »

Retekvaj retekcsírával

A retekvaj egy francia különlegesség és annyira egyszerű, mint a faék. Néztem is nagyot, mikor megláttam, hogy mindössze három összetevőből áll. Vajaskenyér retekkel-mondta valaki. Igen. És mégsem. Mert összekavarva mégis más a textúra, az ízvilág. Fontos, hogy a három összetevő kiváló alapanyag legyen: a vaj friss és lehetőleg házi, a retek zsenge és valamilyen különleges… Tovább »

Hummusz

Az egyik legegészségesebb kence, amit ismerek. Izraelben nem volt étkezés hummusz nélkül: tálalták hasábokra vágott zöldségekkel,pitában, falafellel, húsok mellé. Bár mind a hummuszt, mind pedig kötelező összetevőjét, a tahinit készen is lehet kapni, azért a házi változat mindig jobb. A tahinit (szezámkrém) is el lehet készíteni házilag. A csicseriborsó régebb gyakoribb volt a magyar konyhában… Tovább »

Körözött-ahogy mi szeretjük

Igazából vicces receptet írni a körözötthöz, mert a hozzávalók listája és aránya családonként változik, az elkészítési módot pedig a nevében hordozza. Egyszer egy magyarországi ismerősömmel csodálkoztunk rá egymás körözöttjére: ő tehéntúróból, én juhtúróból készítettem. A fejünkben lévő fogalmak néha nem ugyanazt jelentik. De ez egy körözöttnél nem probléma: jó az így is, úgy is!  És… Tovább »

Padlizsánkrém, avagy a mi vineténk

– Készítesz vinetét?- hangzik el nagyon sokszor a kérdés minálunk. Ezért nem halogathatom tovább, elő kell állnom a recepttel. És ez azért nehéz, mert nincs kőbe vésett recept. Az, hogy erdélyi padlizsánkrém, egy nagy kamu, mert ha megkérdezném tíz ismerősömet, mindenki más változatra szavazna. Én szeretem a majonézes-, de a „csak” olajos változatot is, de… Tovább »

Füstölt makréla krém kapribogyóval

A füstölt makréla önmagában is finom csemege, kenőke formájában mégis népszerűbb nálunk. Általában kaporral ízesítem, most azonban zsályával és kapribogyóval készítettem. Karakteresebb íze lett. Pirítóssal ettük. Volt, aki savanyú uborkát is kért mellé. Hozzávalók: 15 dkg füstölt makréla                      10 dkg krémsajt        … Tovább »

Mediterrán fetakrém

   Kenyérre kenhető kencéket házilag érdemes készíteni. Pár hozzávaló, pár perc munka, és máris kész a reggelire, vacsorára vagy tízóraira való. A fetakrém eleve görögös hangulatú, ám ha görög joghurttal, oregánóval, bazsalikommal készítem, olívabogyóval és zöldségekkel tálalom, tovább erősítem ezt a vonalat.   Miközben ezt a blogbejegyzést írom, derül ki, hogy magyar Európa legjobb séfje:… Tovább »

Májpástétom bacon-nel

  Tulajdonképpen ez a recept adta az ihletet, amit aztán a saját kamránkhoz és ízlésünkhöz alakítottam. Valahol már ettem hasonlót, de eszembe nem jutott volna, hogy itthon is elkészíthetném. A krémes májpástétom és a ropogós bacon ellentéte izgalmas textúrát eredményez, az ízéről nem is beszélve.    A csipketerítőket ajándékba kaptam nemrég. Aki hozta, kicsit szabadkozott: – Legalább… Tovább »

Zsályás-diós kéksajtkrém

Egy barátnős estre készítettem ezt a kenőkét, sok friss zöldséggel tálaltam, mind elfogyott. Zokon is vették kamaszkorú utódaink, mégis milyen anyák azok, akik gyermekeik elől fölfalnak mindent?! Mentségünkre legyen mondva, a mennyiség nem volt sok…Hogy kiengeszteljem őket, újra elkészítettem a vágyott finomságot.  Pirítóssal, bagett karikákkal kiváló vacsora, vagy éppen előétel.      Hozzávalók: 20 dkg… Tovább »

Bazsalikomos túrókrém

Télen, az ünnepi készülődés hevében is jól esik egy könnyed, zöldfűszeres túrókrém. Tízóraira, uzsonnára is ideális. Most nem tettem bele hagymaféléket, hogy az iskolások is vígan pakolhassák. Szerintem a bazsalikom épp elég ízt ad. A csípős paprika íze csak hébe-hóba bukkan fel benne, egyáltalán nem domináns. Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró          … Tovább »

Házi libamájpástétom kakukkfűvel

A nyár folyamán többször is belefutottam a székelyföldi üzletlánc kínálatában a libamájba. Meglepően olcsó volt, nem is rejtették véka alá, hogy ez nem azonos az aranyárban mért hizlalt változattal. Sebaj, gondoltam, attól még a boltinál biztosan finomabb pástétom lesz belőle. Kakukkfűvel, mustárral ízesítve, citromszeletekkel fogyasztva igazi, házias finomság. Csak remélem, hogy a Márton nap közeledtével… Tovább »

Ajvár – a balkán kincse

Régóta meg szerettem volna kóstolni az ajvárt, mert el nem tudtam képzelni miben különbözik a mi zakuszkánktól. Aztán nemrég, Montenegróban alkalmam volt kipróbálni és megértettem: ez egy krémes, üde kence, amiben főként a sült paprika dominál. A másik fő összetevő a padlizsán, én mindkettőből bespájzoltam, hogy télen is bármikor készíthessem, ha megkívánjuk.   És hogy mivel… Tovább »

Lazac(pisztráng) krém

Leemeltem a füstölt lazacot a boltban a polcról, mert gyanúsan olcsónak tűnt. Hát azt írja rajta, hogy “păstrăv somonat”. Akkor most lazac vagy pisztráng? Google barátom azt mondja, hogy lazacpisztráng. Mascarpone-val, kaporral nagyon finom kenőke lett belőle, így tovább nem firtattam az identitását.   Hozzávalók: 10 dkg füstölt lazac/lazacpisztráng             … Tovább »

Tojáskrém

Az év minden szakában készítem ezt a kenőkét, de talán a tavaszhoz illik a legjobban. Alapszabály nálunk, hogy a főtt tojást reszelem és valamilyen sajtkrémet, vagy vajkrémet használok hozzá. Kell még hozzá hagyma, és valamilyen zöldfűszer: petrezselyemzöld, kapor, mikor mi van. Most zöldhagymát használtam, így a zöldje lett a zöldfűszer.   Hozzávalók: 4 keményre főtt tojás … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!