Tétova ínyenc

Radóci csorba- Ciorba radauteana

A radóci csorba a román vendéglők kedvelt étele. A sokféle román csorba közt sajátos helyet foglal el. Nincs mögötte évszázados hagyomány, hiszen a hetvenes években alkotta meg Cornelia Dumitrescu mesterszakács. Tulajdonképpen a pacalcsorbának készítette el egy könnyű és finom alternatíváját. A szerző nem árulja el a pontos receptet, bár itt személyesen ő főzi e bukovinai specialitást, így… Tovább »

Spárgakrémleves kucsmagombával

A múltkori gombászás és töltött kucsmagomba készítés után maradt néhány zsenge, töltésre még alkalmatlan gombapéldány. Ezek kiválóan alkalmasak voltak egy amúgy is elegáns spárgakrémleves feltuningolására. – Wow! Nagyon tuti! – reagálta le a látványt az egyik gyermekem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy így folytatta: De meg nem enném! Mármint a gombát. Mert a spárgát már elviseli valahogy. Mindenesetre… Tovább »

Zsurek-lengyel húsvéti leves

A lengyelek közkedvelt húsvéti levese igazi ínyencség. Közel áll a mi ízvilágunkhoz: a füstölt sonka leve és a kemény tojás nálunk is fontos szerepet játszik. Két dolog azért mégis szokatlan ebben az ételben: a házilag erjesztett rozskovász (zur), a másik pedig a lengyelek fehér kolbásza, a kielbasa. Érdemes a szót is ízlelgetni…már majdnem kolbász, csak… Tovább »

Kurkumás csicseriborsó leves csirkemellel

A kora tavaszi melegek után különösen rosszul esik a hideg. Ilyen napokon újra melengető, tartalmas, pikáns ételekre vágyom. Ez a leves minden ilyen kritériumnak megfelel, azonban külön előnye, hogy gyorsabban elkészül, mint az ilyen típusú levesek általában. Mert-bár egyáltalán nem vagyok konzervpárti- a csicseriborsó konzerv jó. Persze lehet szárított csicseriből is főzni ezt a levest,… Tovább »

Pappa al pomodoro- a toszkán paradicsomleves

Ez a leves ékes példája az olasz (toszkán) szegénykonyhának. A toszkán sótlan kenyér újrahasznosításából számos híres étel született. Ilyen a toszkán kenyérsaláta, a panzanella, vagy a másik kenyérlevesük, a ribollita. Tulajdonképpen minden nép kitalálja az újrahasznosítás módozatait. De hogy a paradicsomlevesről dalt írjanak (mit dalt, szinte himnuszt), amely világsiker lesz, erre csak az olaszok képesek! Mert ők… Tovább »

Szász fokhagymás leves

Úgy képzelem, hogy ezt az ételt a maradék sült hús felhasználására találták ki a takarékos szász gazdasszonyok. A fokhagymás alapleves és a sült hús nagyon találó együtt, bár soha nem jutott volna eszembe így összetársítani. Ezért is szeretek régi recepteket fellapozni, szinte mindig okoznak meglepetést. A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében találtam és… Tovább »

Vichyssoise

Az elegáns nevű Vichyssoise tulajdonképpen egy krumplis póréhagyma krémleves. Tényleg, semmi extra…Hogy mégis ilyen nagy ívű nemzetközi karriert futott be, ahhoz nyilván kellett indulásnak a New York-i Ritz-Carlton hotel és annak híres séfje.  A leves francia gyökerekkel rendelkezik, a séf a Vichy névválasztással saját szülőföldje előtt tiszteleg.  A leves Amerikában hideg, nyári levesként vált ismertté,… Tovább »

Padlizsánkrémleves dióval, fetával, gránátalmával

 Néha nem könnyű a gasztroblogger élete (sem). Sokan megjegyzik sóhajtva, hogy: – Könnyű neked, mert nálatok mindenevő a család, de nálunk ezt nem lehetne megvalósítani… Az igazság az, hogy részben tényleg könnyű dolgom van, hogy hol türelemmel, hol lelkesen, de elviselik az állandóan újdonságra vágyó énemet, de persze van, amikor keményen behúzzák a féket és… Tovább »

Kukoricaleves parmezánnal

Egyik kedvenc gyors levesem, bár inkább télen és konzervből szoktam készíteni. Most eszembe jutott, hogy szezonja van és csöves kukoricából is elkészíthetném. Persze, így kicsit tovább tart a művelet, de ha úgyis főzünk kukoricát, néhány csövet el lehet csenni a leveshez. Az önmagában édeskés kukoricát a citrom frissé, a csípős paprika és a parmezán pedig… Tovább »

Chlodnik-a jéghideg, lengyel céklaleves

– Arrafelé csak céklából főznek levest? -kérdezte a lányom arra utalva, hogy ez már a harmadik céklás leves (a két borscs recept után) a blogon. De a kánikulára és a hihetetlen színére való tekintettel ezt semmiképp sem hagytam volna ki. Üde, friss, tele ropogós zöldségekkel és jókora adag kaporral.  A Chili és vanília blog receptje alapján készítettem…. Tovább »

Sopa azteca- a mexikói fűszeres tortilla leves

Lehet, hogy a mexikóiak nem így gondolják, de szerintem maradék csirke-vagy tyúkhúsleves felhasználására kiváló lehetőség ez a leves. A húslevest felturbózom fűszerekkel, paradicsomlével, aztán az asztalnál kerül bele hús, avokádó, sajt, tortilla (chips). Naná, hogy a gyerekek odalesznek érte, chips-et ehetnek hivatalosan ebédre!     Én először a TV Paprikán láttam ezt az ételt, de akkor… Tovább »

Spárgakrémleves fehérborral

Felénk még kuriózumszámba megy a spárga, kevesen ismerik, még kevesebben használják és talán még ennél is kevesebben szeretik. Pedig a kora tavaszi időszak szegényes választékának igazán üde színfoltja. Nekünk újdonság, azonban évezredes múltra tekint vissza, még Hippokrátész is említést tesz róla. Igaz, ő gyógynövénynek tekintette.    Előnyös tulajdonsága, hogy kevés kalóriát tartalmaz, ellenben tele van… Tovább »

Arannyal versengő saláta leves

Arannyal versengő saláta. Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében találkoztam először ezzel a költői elnevezéssel, és annyira megbabonázott, hogy azóta én is így nevezem. Mondják még vessengőnek, salátaboglárkának, galambbegy salátának.  Mi lehet az arany, amiért verseng ez a saláta? Talán a később megjelenő sárga virágai (ilyen önmagával versenyző típus lenne)? Mindenesetre, a tavaszi erdő első… Tovább »

Marokkói sárgarépás vöröslencse krémleves

Mintha egy fűszerbazárban jártam volna, olyan illatok vettek körül, amíg ezt a levest főztem. A kömény, a paprika, a fahéj, a római kömény, a chili teljesen új dimenzióba emelték az önmagában jellegtelen vöröslencsét. Hazájában koriandert és kurkumát is adnak hozzá (nekem most nem volt itthon egyik sem) és sokkal sűrűbbre, főzelékszerűre főzik.  Hozzávalók: kevés olaj… Tovább »

Lencseleves füstölt csülökkel

Egy ilyen tartalmas lencselevesnek nem csak szilveszterkor van létjogosultsága. Bár a lencsének magas a fehérjetartalma, senki sem fog panaszkodni, ha a téli szezonban ezt még felturbózzuk némi füstölt csülökkel. Tömény egytálétel, főétkezésnek is beillik!   Hozzávalók: 1 kisebb csülök                       25 dkg száraz lencse  … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!