Tétova ínyenc

Szász meggyes lepény

Kövi Pál Erdélyi lakoma című zseniális szakácskönyvéből már sokszor sütöttem-főztem. Például ezt az erdélyi szilvás lepényt, amelyet a szász meggyes lepény receptje alapján készítettem. Most jött el az ideje, hogy meggyel is kipróbáljam. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla: igazi békebeli, nagymamás sütemény, amely, mit a lepények általában, langyosan a legfinomabb! Nagy sikere volt a lepénynek, ezt… Tovább »

Mogyoró macaron meggyes töltelékkel

Majdnem lekéstem a nemzetközi macaron napot. Pedig gondoltam két legyet ütök egy csapásra és egyúttal a tavaszt is felköszöntöm. A macaronok időben kész voltak, csak blogírásra nem jutott időm. Miért is gondolom, hogy egy elutazós hétvégébe ez is belefér?! Egyszer már leírtam, hogy a macaronok milyen hisztérikák. A projekt sose megy le izgalmak nélkül, pedig sokféle… Tovább »

Fekete-erdő cupcake

Fekete-erdő típusú desszertet szerettem volna készíteni, de nem tortát. Végül a cupcake-nél kötöttem ki. Eredetileg cseresznyével és cseresznye likőrrel készítik e finomságot, felénk  azonban a meggyes változat terjedt el inkább. Én kompromisszumos megoldásként mindkettőt tettem bele és nekem most már ez az igazi. A képlet így alakult: csokis muffin+cseresznye-meggy töltelék+tejszínhab+csokiforgács és cseresznye/meggy.  Villantós desszert lett,… Tovább »

Meggyes-mákos pohárkrém

Csak néztem a képet és még nem írtam semmit, amikor egyszer csak a hátam mögül jött a sugallat: -Írjad, hogy nagyon finom volt! És hogy még készítesz! 🙂 Ilyen az, ha gyorsan kell összedobni egy desszertet. Gyorsan megfuttattam, mi van itthon, ebből mit mivel lehet találtatni. A meggy és a mák sütiben is jól harmonizálnak,… Tovább »

Túrógombóc meggymártással

Bármikor készítek gombócot ebédre, a következő a reakció a gyerekek részéről:– Gombóc! De jó!Mellényúlni nem lehet.Egyetlen dologra kell vigyázni: az összegyúrt masszát pihentetni érdemes.Dolgos hétköznapokon általában reggel begyúrom, a gombócokat megformázom, és így délben pikk-pakk kész az ebéd. Hozzávalók a gombóchoz:  50 dkg tehéntúró                       … Tovább »

Vörösborban sült meggy

Rendkívül rokonszenvesek azok a receptek, amelyek rafináltak ugyan, de tulajdonképpen egyszerűen elkészíthetők. Ez pl. ilyen. Hosszas fontolgatás után a Gabojszáét  (http://www.gabojsza.hu/2013/06/vanilias-kardamomos-vorosborban-sult.html ) próbáltam ki, és mondhatom, nagyon ízlik. Sokoldalú finomság: ha akarom szósz húsok mellé, ha akarom fagyi öntet, vagy akár gourmet dzsem. Hozzávalók:  1 kg meggy kimagozva 10 dkg cukor 2 dl testes vörösbor… Tovább »

Villámgyors meggyfagyi

  Úgy gondolom, ez a fagyikészítés leggyorsabb módja. Nálunk, legalábbis, mivel fagyasztott gyümölcs mindig akad itthon. Már csak a késes aprítót kell elővenni hozzá, és 3 percen belül adagolhatjuk a házi finomságot. Garantáltan 80% körüli gyümölcstartalom, színezék-, adalékanyag-, és tartósítószer mentes, és cukormentes-ha úgy akarom. Hozzávalók: kb. fél kg meggy                     kb. 1 dl joghurt… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!