Tétova ínyenc

Habos ribizlis sütemény

Világbajnok ribizlis sütemény ez. Omlós tésztaalapon savanykás krémmé sülő gyümölcs, rajta a ropogós, habcsókszerű hab, maga a sütimennyország! A mostanában divatos pavlovához tudnám hasonlítani, csakhogy ez egy régi, klasszikus sütemény. Gyerekkoromból emlékszem rá, ribizli szezonban ez volt az alapsütemény.  A mi családunkban valamiért nem sütötték, ezért ha valahol ezzel kínáltak gyerekként, mindig felcsillant a szemem…. Tovább »

Szász meggyes lepény

Kövi Pál Erdélyi lakoma című zseniális szakácskönyvéből már sokszor sütöttem-főztem. Például ezt az erdélyi szilvás lepényt, amelyet a szász meggyes lepény receptje alapján készítettem. Most jött el az ideje, hogy meggyel is kipróbáljam. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla: igazi békebeli, nagymamás sütemény, amely, mit a lepények általában, langyosan a legfinomabb! Nagy sikere volt a lepénynek, ezt… Tovább »

Cseresznyés morzsapite

Ez a morzsapite az abszolút kedvencem lett ebben a szezonban. A tönkölybúza lisztnek köszönhetően igazi régimódi íze, rusztikus hangulata van. Hamar elfogyott, felvágva már le sem tudtam fotózni. Melegen kissé morzsálódós, híven a nevéhez. S mi nem vártuk meg, hogy kihűljön! Akinek így kevés, tálaljon hozzá vanília (vagy más) fagyit. Mindenesetre az eperszezont ezennel lezárom,… Tovább »

Maci kekszek

Gyermeknapra (nálunk június 1. és idéntől hivatalos ünnep) aranyos kis kekszeket hoztam. Van velük egy kis munka, de kárpótolnak érte a kis (és nagy) szájacskák és karocskák. Mindenkinek mosolyt csal az arcára, legyen 3 vagy 43 éves az illető. Nagy adagot készítettem, mert a munka annyi, mint a kicsivel, a kekszek pedig prímán elállnak egy… Tovább »

Epres minigalette

Lassan minden gyümölccsel kipróbálom a galette-t. Az áfonyás változat után itt az epres, amelyet kevés mandulával tettem különlegesebbé.  Frissen, langyosan az igazi. A porhanyós tészta a kicsorduló eper levével olyan kulináris élmény, amelyet nem cserélnék el egy cukrászdaival sem. Hozzávalók: 20 dkg liszt                             5… Tovább »

Epres rólók-réteslapból

Réteslapból nem csak rétest lehet készíteni. Legújabb kattanásom a róló sütés, ami ugyan kissé pepecselős, de semmiképp sem bonyolult. Anyák napjára némi apai segítséggel akár nagyobb gyerekek is elkészíthetik: a készen kapható réteslapokat csak  méretre vágni, kenegetni, csőre csavarni és sütni kell.  Egy csomag réteslapból kb. 36-40 róló is lesz, a kisült rólók zárt dobozban hetekig… Tovább »

Minikuglófok limoncello-val

Az üveg alján lévő utolsó limoncello cseppek méltó felhasználásra leltek ebben a sütiben. Egyszerű, mint egy muffin. Főleg, ha nem csak egy 6 adagos minikuglóf forma áll rendelkezésére az ember lányának. Úgy se nagyon bonyolult, csak többször kell megismételni a folyamatot. A tetejére most kevés sárga ételfestékkel színezett dr. Oetker cukormázpor került. Több festéket is… Tovább »

Lengyel húsvéti kuglóf- Babka wielkanocna

A babka valamelyik változata elmaradhatatlan a lengyelek (és nem csak) húsvéti asztaláról. Tulajdonképpen egy kelt tésztából készült kuglóf és a gyümölcskenyér ötvözete. Gazdagon díszített, ünnepi fogás. Én most az Erdélyi Konyha magazin húsvéti lapszámába készítettem lengyel ételeket. Hogy biztosan autentikus ételeket kutassak fel, megkérdeztem Krakkóban élő idegenvezetőt és eredeti, lengyel recepteket néztem át és fordíttattam… Tovább »

Leopárd keksz

A Pinterest-en fedeztem fel ezeket a kekszeket és muszáj volt kipróbálnom. Két hét alatt kétszer is. Mert követelte a család. Pedig nem egy gyorsan dobjunk össze valamit-típusú desszert. Én igazából nem is szeretek ilyen sokat bíbelődni étellel, néha mégis belefutok. Végülis nem bánom, játék ez is, csak ne zsúfolt hétköznapokon vágjon bele az ember lánya.  Leginkább gyerekek… Tovább »

Kókuszos-lime-os pite – liszt nélkül

Izgalmas dolog kísérletezni egészségesebb alapanyagokkal. Most például a kókuszliszttel próbálkoztam és magam is meglepődtem, egész jó pite alap sikeredett. Persze teljesen más állagú, mintha búzalisztből készült volna. A krém a végére szinte teljesen egybeolvad a pite alappal, a végeredmény pedig egy kissé morzsálódós, de üde, kókuszos-lime-os ízvilágú sütemény.  Hozzávalók A tésztához: 12, 5 dkg kókuszliszt  … Tovább »

Csokis-narancslekváros piskótatallérok – Jaffa Cakes

A nagyáruházak kínálatában megtalálható Jaffa cakes-et házilag sem ördöngösség elkészíteni. Alapja egy nagyon egyszerű piskótatészta, amit a muffinsütőben sütök meg, hogy szép kerek formája legyen. Erre jön a kész, zselés, kesernyés narancslekvár (ajándék Hajni barátnőmtől). A teteje pedig étcsoki. Falatnyi édesség, ami előre elkészíthető és zárt dobozban, hűvös helyen hetekig is eláll. Hozzávalók: 4 tojás… Tovább »

Déryné csókja

Ezt a süteményt réges régen mentettem el valahonnan. Mivel akkor még nem voltak blogolós szándékaim, így a forrást sem jegyeztem meg. Próbáltam utánanézni, de ugyanaz a recept kereng a neten, kép nélkül. Hát rekonstruáltam, ahogy elképzeltem.  Az alap egy egyszerű, diós habcsók, amit kakaós vajkrémmel kell bevonni, kettőt-kettőt összeragasztani, majd darált dióba forgatni.  Nekem talán… Tovább »

Karácsonyi linzercsillagok

A linzer is nagy átváltozóművész, ha felveszi az alkalomhoz illő ruháját, rá sem ismerünk. A szokásos receptemet használtam, ám most csillag alakúra vágtam a felső réteget. A tetejére porcukor helyett fehércsoki máz került, arra pedig aszalt, vörös áfonya és hámozott pisztácia.  – Lehetetlenség, hogy ez kitartson karácsonyig! – biztatott a családom. Mit tehettem volna? Beletörődtem a megváltoztathatatlanba…és… Tovább »

Kókuszos-zöldcitromos kekszek

Jó, ha van a tarsolyunkban többféle keksz recept. Ennél már csak az jobb, ha a fémdobozaink is tele vannak különféle kekszekkel.Hálásak, mert könnyen elkészíthetőek, gyerekekkel különösen jó móka együtt sütögetni. És hálásak, mert sokáig elállnak, így jó szolgálatot tesznek, ha hirtelen vendég jön, vagy tízóraira kell pár finom falat. A blog 500. receptje, hát mit… Tovább »

Habos brownie

A brownie önmagában is egy tömény sütemény, sült tojáshabbal megkoronázni elég eszement dolog szerintem, de az amerikaiak ebben verhetetlenek. Mégis, annyira látványosak ezek a sütik, hogy én se tudtam ellenállni, kipróbáltam.  Mentségemre szolgáljon, hogy a maradék tojásfehérjéket akartam felhasználni… Őszintén, az én ízlésemnek ez már sok, de aki nagyon édesszájú, annak maga a sütimennyország lehet…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!