Tétova ínyenc

Zsályaszörp

Zsályaszörpöt I. barátnőm 40 éves szülinapi buliján ittam először. Lehet, hogy nem ez kéne eszembe jusson ital gyanánt egy felnőtt szülinapról, de nyugi, ittunk mást is! Azóta tervezem, hogy elkészítem én is e karakteres ízű, gyógyító nedűt. Tetszés szerint hígítva, citrom karikával, ásványvízzel üde nyári frissítő.  Télen is jó szolgálatot tesz, főként felső légúti betegségek… Tovább »

Zsályás-diós kéksajtkrém

Egy barátnős estre készítettem ezt a kenőkét, sok friss zöldséggel tálaltam, mind elfogyott. Zokon is vették kamaszkorú utódaink, mégis milyen anyák azok, akik gyermekeik elől fölfalnak mindent?! Mentségünkre legyen mondva, a mennyiség nem volt sok…Hogy kiengeszteljem őket, újra elkészítettem a vágyott finomságot.  Pirítóssal, bagett karikákkal kiváló vacsora, vagy éppen előétel.      Hozzávalók: 20 dkg… Tovább »

Zsályás sült gnocchetti kolbászmorzsával

– Mit vigyek? -kérdezte édesanyám telefonon. – Fűszernövényeket a kertből. – Már csak zsálya van… – Szuper! Az is lett. Gondoltam készítek egy olaszos zsályás gnocchit, de aztán ráakadtam erre a receptre és ki kellett próbálnom! Mekkora ötlet ez a kolbászmorzsa! Hozzávalók: 60 dkg krumpli                       20 dkg liszt… Tovább »

Saltimbocca alla Romana

Zsályás borjú római módra. Szó szerinti fordításban: „ugorj a számba!”. Beszélő ételnév, tényleg ínycsiklandó és a legjobb benne az, hogy mindössze néhány hozzávalóra van szükség az elkészítéséhez. Jóféle borjúhús, sonka, zsálya, bor, eredetileg marsala szerepel az összetevők között. Nekem a marsala túl édes, ezért száraz fehérborra cseréltem. A saltimboccát simán, szeletként is szokás készíteni, a… Tovább »

Zsályás sült tarja bulgursalátával

 A tarjának nem büntetés, ha hagyjuk, hogy süljön a saját zsírjában. Nekünk viszont jutalom, mert a húst átszövő zsír-hálózat sütés közben kiolvad és omlóssá, szaftossá teszi a húst.  A bulgursaláta (tabbouleh) a Közel-Kelet vagy Marokkó ízvilágát hozza a a tányérunkra. Én a távoli ízeket sokszor úgy vezetem be, hogy közelítem a mi ízlésünkhöz. Ez esetben… Tovább »

Zsályás sütőtök-krumpli rakottas

  A sütőtök megosztó étel. Nálunk úgy istenigazából senki se szereti. Én viszont odavagyok a sós, fűszeres változatokért. Ezért, amikor megpillantottam ezt a receptet itt tudtam, hogy nekem találták ki.  Elkészíteni is gyönyörűség! Ahogy rakosgattam felváltva a krumpli és sütőtök szeleteket, az volt az érzésem, mintha mandalát készítenék. Nem tudom létezik-e már az étel-mandala kifejezés, ha nem,… Tovább »

Tejben sült csirkecombok

Erre a receptre a Chili és vanília  blogon bukkantam, még a nyáron. Akkor még kételkedtem abban, hogy mi sülhet ki ennyi tej és a hús összeboronálásából. De most megint szembejött velem a recept. Mivel újra rengeteg friss fűszernövényem volt a szüleim jóvoltából, gondoltam egy életem, egy halálom, megpróbálom. Azon túl, hogy nem is egy különösen bonyolult… Tovább »

Petrezselyem krémleves zsályachipsszel

     Ha létezik zellerkrémleves,miért ne lehetne hasonlót elképzelni petrezselyemből is-gondolkodtam. A gondolkodást tett követte. Már csak a levesbetétet kellett kitalálnom hozzá. Mivel rengeteg zsályám volt, kezdenem kellett velük valamit. Zsályachips-jött szembe velem a neten. Izgalmasnak ígérkezett, ezért gyorsan el is készítettem. Mi tagadás, nem aratott osztatlan sikert. A család többi része jelezte, hogy ők… Tovább »

Zsályás fehérkaraj paradicsomsalátával

Nyáron egyszerű. Annyi a finom, lédús zöldség, hogy fölösleges külön körettel bíbelődni. A köret maga a saláta. Mellette 1-2 szelet finom, sovány hús. Ha beleszámítom az ízesítésre használt zöldfűszereket, a variációk száma végtelen. Hozzávalók a húshoz: 6-8 szelet fehérkaraj                                     2-3 szál zsálya                                     4 cikk fokhagyma                                     1 kis fej hagyma                                     só, bors                                     olaj és disznózsír vegyesenA… Tovább »

Zsályás nyúlmáj pástétom

A házi májpástétom készítés annyira egyszerű, hogy nem is tudom, miért is veszünk mégis boltit. Ha itthon készül kontrollálhatók az alapanyagok, az ízesítés sokféleségéről már nem is beszélve. Ha Zsályás nyúlmáj-at készítek, már csak egy gombnyomás, tehát eleve így kalkulálok. Barnakenyérrel, citromszelettel a tetején, hm…   Hozzávalók: 2-3 nyúlmáj (vagy csirkemáj)         … Tovább »

Zsályás nyúlmáj bulgurral

Ez a család kedvenc máj étele. Szoktam készíteni csirkemájból is, de ha igazán jót akarok fiatal nyúlmájból készítem. A zsályát is lecserélem néha majoránnára. A köretet pedig mindenfélére: puliszkára, rizsre, krumplipürére, nokedlire, kölesre. Hozzávalók: A májhoz: 2-3 nyúlmáj                 olaj                 1 nagy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!